Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gruparea Stat Islamic revendică atentatul de la Nisa

nisa_camion.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Printr-un comunicat difuzat sâmbătă de agenția Amaq, gruparea teroristă Stat Islamic îl prezintă pe tunisianul Mohamed Lahouaiej-Bouhlel drept unul din ”soldații” săi și revendică astfel atacul din seara de 14 iulie de la Nisa, când Bouhlel, la volanul unui camion de mare tonaj, a intrat în plin în mulțimea de pe Promenade des Anglais care participa la festivitățile de Ziua Națională a Franței, ucigând zeci de oameni.

Revendicarea, care vine la mai mult de 24 de ore după atacul soldat cu 84 de morți și 200 de răniți, a fost difuzată pe canale instituționale și oficiale și nu lasă loc interpretărilor legate de autenticitatea sa, apreciază David Thomson, specialist în rețele jihadiste, citat de RFI France.

În comunicat se arată că teroristul ”a răspuns apelurilor Statului Islamic” de a lovi țările din coaliția internațională implicată în cpnflictul din Siria și Irak. Până în prezent SI nu a făcut false revendicări, deși ar fi putut-o face. De exemplu atentatul EgypAir nu a fost niciodată revendicat, explică expertul.

Începând din data de 21 mai Statul Islamic pierde în mod constant teren în Irak și, într-o măsură mai mică, în Siria; în consecință, se pare că a schimbat strategia. Organizația preia sloganul Al-Qaïda, care spunea adepților săi din lumea întreagă: ”Nu veniți la noi, loviți acolo unde sunteți

 

Motivele atacului rămân incerte

Între timp motivele reale ale atacului comis de  Mohamed Lahouaiej-Bouhlel rămân neclare. De vineri până acum cinci persoane din anturajul său au fost interogate, inclusiv soția sa, dar deocamdată rezultatele interogatoriilor nu au fost făcute publice.

Trecutul criminalului nu anunța un atac de o asemenea amploare. ”Nu a făcut niciodată închisoare”, a spus ministrul francez al Justiției Jean-Jacques Urvoas, care a reamintit că tunisianul era cunoscut de poliție doar pentru acte de violență în familie.

Până în prezent nu există reacții oficiale din partea autorităților franceze cu privire la autenticitatea revendicării SI. O reuniune a Consiliului de securitate și apărare a țării, sub conducerea președintelui François Hollande a avut loc în această dimineață, urmată imediat de o reuniune a guvernului, relatează trimisul special RFI la Palatul Elysée.