Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Cărbunaru la RFI: Erdogan va trebui să schimbe ceva. Europa trebuie să fie realistă

erdogan_bun.jpg

Sursa imaginii: 
Dilema Veche

Tentativa de lovitură de stat din Turcia s-a produs la capătul unor ani în care Recep Erdogan şi partidul său cu tendinţe islamiste au strâns tot mai mult controlul şi au părut că adoptă un model tot mai autoritarist. Ceea ce s-a întâmplat în Turcia reprezintă un mare semnal de alarmă pentru preşedinte, care nu se poate simţi confortabil nici întors la putere, crede Dan Cărbunarul, jurnalist la calea europeană.ro. 

Este evident faptul că Erdogan va trebui să schimbe ceva: fie va relaxa politicile, fie va strânge şi mai mult mâna de fier. În context, este de urmărit şi relaţia partenerilor internaţionali, mai ales că Turcia are o importanţă strategică uriaşă în NATO şi în regiune. Indiferent de ce va face Erdogan în plan intern, Europa va trebui să susţină stabilitatea şi implicit regimul, spune, la RFI, Dan Cărbunaru: 

Modul în care Erdogan a făcut în ultimele luni mişcările strategice de repoziţionare a Turciei cred că îi lasă pe liderii europeni într-o zonă rezervată. Dar, bineînţeles, orice variantă este preferabilă celei de haos. În lipsa oricărui control la graniţe sau în interiorul ţării sau un conflict armat chiar în interiorul Turciei care oricum era măcinată de acte de terorism ar putea lăsa Europa din nou pradă unui eventual al doilea val de refugiaţi. Şi am văzut cu toţii ce haos s-a instalat din sud până în nordul Europei doar în câteva săptămâni atunci când sutele de mii devenite ulterior peste un milion de oameeni au transformat Spaţiul Schengen într-un şvaiţer elveţian.

Rep: E valabil acel clişeu: „dintre două rele, Europa trebuie să meragă cu cel mai mic”?

D.C.: Europa trebuie să fie realistă în acest moment şi să înţeleagă faptul că are de ales între mai multe variante, nu toate plăcute. Pragmatismul doamnei Merkel poate însă să facă diferenţa în acest sens. Din ceea ce s-a văzut până acum este evident că liderii europeni susţin regimul Erdogan.

 

 

 

 
Asculta AICI interviul integral cu Dan Carbunaru: