Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: mii de arestări şi judecători concediaţi

policier-militaire-turquie-_0.jpg

Un soldat bătut de mulțime (în centru) este escortat de polițiști
Sursa imaginii: 
REUTERS/Murad Sezer

Premierul turc Binali Yildirim a anunțat că situația din Turcia ”este în totalitate sub control” și că au fost arestați 2 839 de militari participanți la tentativa de lovitură de stat, potrivit France24. Printre primele măsuri luate de regimul Erdogan se află și destituirea din funcție a nu mai puțin de 2745 de judecători de pe întreg cuprinsul țării.

 

Judecătorii concediați sunt bănuiţi de legături cu clerciul Fetullah Gulen, oponent al preşedintelui Erdogan, stabilit în Statele Unite şi bănuit că ar sta în spatele tentativei de răsturnare a regimului. Gulen a negat acuzațiile, apreciindu-le drept ”o insultă” la adresa sa.

Înlocuirea judecătorilor ar putea avea legătură cu declarațiile premierului turc, care într-o conferință de presă de sâmbătă a vorbit despre posibila ”condamnare la moarte” a liderilor militari rebeli. El a recunoscut că pedeapsa cu moartea nu este prevăzută în Constituție, dar a adăugat că ”legea ar putea fi modificată

Presa turcă menţionează mai multe nume care ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat.În afară de Fetullah Gulen, este vorba în primul rând de generalul Akin Ozturk, fost comandant al Forţelor Aeriene, retras în august 2015, dar membru în continuare al Consiliului Suprem Militar și Metin Iydil, locotenent general, comandant al Forţelor Terestre.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, condamnă tentativa de lovitură de stat din Turcia, într-o declaraţie transmisă presei.  Mogherini anunţă că este în contact permanent cu autorităţile turce şi transmite că tensiunile sociale pot fi gestionate numai prin instrumente democratice. 

”Condamnăm tentativa de lovitură de stat din Turcia şi reiterăm sprijinul pentru instituţiile democratice din ţară”, a transmis şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Ea militează pentru o revenire rapidă la ordinea constituţională  şi spune că tensiunile sociale pot fi gestionate numai prin instrumente democratice.