Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este Fethullah Gülen, omul pe care Erdogan îl acuză de organizarea loviturii de stat?

fettulah.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/SELAHATTIN SEVI / ZAMAN DAILY

Lovitura de stat din Turcia este o rebeliune în care ”Statul paralel” are partea sa de implicare, a acuzat președintele Erdogan, într-o intervenție televizată vineri seara. Chiar dacă numele lui Fethullah Gülen nu a fost rostit în mod explicit, aluzia este clară, pentru că expresia ”Stat paralel” se referă direct la predicatorul turc. Și totuși acesta a condamnat ferm, printr-un comunicat, tentativa de lovitură de stat.

Fethullah Gülen este liderul unei puternice confrerii musulmane, cu milioane de adepți,  care propovăduiește dialogul inter-religios și toleranța, dar care, potrivit detractorilor săi, funcționează într-o manieră sectară. Mișcarea Hizmet (trad - Serviciul) din cadrul confreeriei, are școli în 180 de țări, numeroase organizații de caritate și o rețea de întreprinderi prospere. Dar pentru Erdogan aceasta nu este decât o organizație teroristă, adică un ”stat paralel”, comentează rfi.fr.

Până în 2013 Erdogan s-a folosit însă de această rețea a imamului pentru a-și consolida puterea, în special pe baza valorilor religioase comune. Dar în 2013, când un scandal de corupție i-a afectat pe unii apropiați ai șefului statului, acesta l-a acuzat pe Fethullah că vrea să-l răstoarne de la putere și a început să facă epurări masive în mediile judiciare, polițienești și mass-media, împotriva simpatizanților confreeriei. Sute de persoane au fost revocate din funcții iar cotidianul Zaman, cel mai mare ziar din Turcia, a fost închis.

Fethullah Gülen, astăzi în vârstă de 75 de ani, s-a autoexilat în Statele Unite la sfârșitul anilor '90 și trăiește retras undeva în Pennsylvania.

În ciuda apelurilor insistente ale președintelui Erdogan, care solicită public Statelor Unite extrădarea imamului, secretarul de stat american John Kerry a declarat sâmbătă la Luxemburg că SUA nu au primit nici o cerere oficială de extrădare a liderului cleric Fethullah Gulen și a cerut autorităților turce să prezinte dovezi care să susțină acuzațiile aduse împotriva acestuia.