Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puciul din Turcia tulbură relaţia cu Statele Unite

kerry.jpg

Sursa imaginii: 
commons.wikimedia.org

Schimb de replici pe axa Ankara-Washington. Turcia susţine că baza turcă de pe care sunt lansate raidurile aeriene americane în Irak şi Siria împotriva Statului Islamic ar fi fost folosită în tentativa de lovitură de stat. Operaţiunile au fost suspendate, iar Statele Unite avertizează că asemenea aluzii dăunează relaţiei bilaterale.

Aluziile publice referitoare la o implicare americană în tentativa eşuată de lovitură de stat de vineri, din Turcia, sunt false şi fac rău relației între doi aliați din cadrul NATO, răspunde secretarul de stat american John Kerry criticilor lansate de omologul turc, Mevlut Cavusoglu.

Statele Unite se declară pregătite să ofere asistenţă în investigaţii şi cer Turciei să respecte statul de drept în cadrul anchetei puciului eşuat. Pe de altă parte însă,  Ankara susţine că în complot ar fi fost implicat Fethullah Gulen, un cleric musulman, fost aliat, acum oponent al preşedintelui Erdogan, aflat în exil în Statele Unite. Fethullah Gulen a negat deja orice implicare.

Orice țară care îl sprijină pe Gulen va fi considerată ca fiind inamică, insisistă însă premierul Binali Yildirim. În plus, Turcia a anunţat că a fost arestat comandantul bazei de la Incirlik, din sud est, folosită de trupele americane pentru raidurile aeriene asupra grupării jihadiste Stat Islamic. Operaţiunile au fost suspendate, iar alimentarea externă cu electricitate întreruptă. Spaţiul aerian din jur a fost închis, a anunţat Pentagonul. Măsura ar urma să fie una temporară, susţine un oficial turc citate de Reuters.

Şi cancelarul german Angela Merkel a făcut apel la preşedintele Recep Tayip Erdogan ca autorii tentativei de lovitură de stat din Turcia să fie trataţi cu respectarea regulilor statului de drept, informează France Presse. Angela Merkel a condamnat totdată, în numele întregului guvern german, citez, tentativa violentă de răsturnare a Guvernului turc ales.În paralel, în Turcia, premierul Binali Yildirim a anunţat că ţara sa ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea pentru autorii tentativei de lovitură de stat.