Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Chifu la RFI: Statele Unite şi Turcia nu își permit încrâncenarea relațiilor bilaterale

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Este dificil să spui ce metode poate folosi un stat pentru a redobândi controlul forţelor armate, după o tentativă de lovitură de stat, spune, la RFI, Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial pentru afaceri strategice şi securitate internaţională. Iulian Chifu comentează şi suspendarea, aparent temporară, a operaţiunilor de la baza aeriană Incirlik, folosită de Statele Unite pentru raidurile din Siria şi Irak:

Iulian Chifu: Avem deja o arestare a comandantului bazei de la Incirlik, iar Turcia prezumă faptul că în interiorul bazei există și alte persoane care ar fi fost implicate. Pentru a evita posibilitatea ca de aici să fie luat un avion și să zboare, atacând instituții ale statului, s-a impus interdicția de survol în zona Incirlik pe o peioadă limitată.

Reporter: Este îndreptățită Turcia să fie suspicioasă?

I.C: În momentul în care a avut loc o lovitură de stat, în care președintele statului s-a simțit vizat, inclusiv cu o tentativă de asasinat, este foarte dificil să spui ce metode ar trebui să fie utilizate de către un stat pentru a pune sub control forțele sale armate. Din acest punct de vedere, Turcia este îndreptățită să utilizeze mijloacele pe care le are la îndemână, care sunt, de obicei, excepționale în situații excepționale. Reacția de la Washington este una normală. Se vorbește despre faptul că Statele Unite nu au fost implicate niciodată într-un asemenea caz. Pe de altă parte, secretarul de stat Kerry, marca faptul că așteaptă toate datele necesare, probele și după aceea statul american va putea purcede în a sprijini justiția din Turcia pentru a rezolva acest caz, dacă există date și probe necesare în această direcțe. În Statele Unite există proceduri stricte în privința arestării și extrădării oricărui cetățean al Statelor Unite. Fethullah Gulen se află în Statele Unite din 1999 și nu a avut nicio acțiune care să fie contrară legilor americane.

Rep: Sunt două state membre NATO cu roluri extrem de importante. Vedeți un impas de moment, care va fi depășit pe măsură ce lucrurile se mai calmează sau putem vorbi despre o deteriorare pe termen lung a relațiilor bilaterale?

I.C: Nu cred că în momentul de față Statele Unite sau Turcia își permit o răcire sau o încrâncenare a relațiilor bilaterale. Ar fi nociv în ceea ce privește alianța. Cred că suntem într-o situație excepțională, într-un moment special, pe care trebuie să îl tratăm ca atare. Probabil că după ce emoția și valul acestui moment se vor fi scurs, ori apar documente foarte clare, care duc la urmărirea în justiție a lui Fethullah Gulen și a celor care au dus la construcția acestei lovituri de stat, ori nu. În orice caz, pe relația bilaterală, Turcia a și anunțat, în ceea ce privește baza Incirlik că acea interdicție de survol este pe o perioadă limitată și urmează a fi ridicată pentru ca toate operațiunile împotriva organizațiilor Daesh și Stat Islamic să poată fi reluate de către coaliția internațională condusă de Statele Unite. Aș opta pentru un incident de parcurs, care o dată explicat și așezat, după ce emoția se va fi consumat, lucrurile vor intra în normal.

Rep: Pe de altă parte New York Times comentează și cei de acolo spun că situația din Turcia va afecta încrederea Statelor Unite în președintele Erdogan și va perturba, inclusiv, eforturile de soluționare a crizelor din Orientul Mijlociu.

I.C: Este un comentariu, o opinie și o luam în considerare ca atare.

Rep: Dar nu o împărtășiți.

I.C: Nu cred că în momenul de față vom avea o cădere în această direcție. Turcia nu își permite nicio izolare. Este și într-o situație dificilă cu vecinii. În momentul de față trebuie să reconstruiască încrederea internă, să reconstruiască acele rifturi, acele diferențe între diferitele componente ale societății, să o readucă împreună și să readucă speranța. Cred că această lovitură de stat și suma evenimentelor din jurul acesteia, va face ca tot acest establishment să gândească foarte coerent variantă integrării societății turce.

Rep: Totuși, tentativa de lovitură de stat din Turcia vine la capătul unei acumulări. Politicile duse de partidul lui Erdogan și de Erdogan sunt cel puțin discutabile. În acest context, cât de stabilă este Turcia?

I.C: Evident că urmarea va fi o mână forte și preluarea în forță a structurilor de putere. Existau confruntări interne în societate. Au fost manifestații în Piața Taksim, au fost fel de fel de luări de poziție. Există contestări inclusiv anunțate public, cum este cea a restrângerii libertății presei. Nu este doar o fermentare internă. Suma acestor elemente și acumulări au dus la acest moment, însă nu trebuie uitat că nici partidele de opoziție, nici structurile democratice, nici cei care îl contestau pe Erdogan în Piața Taksim nu s-au dus să susțină o lovitură militară de stat, nu au ieșit în apărarea unei asemenea schimbări. Din contră, s-au plasat de parte structurilor democratice în statul turc. Stabilitatea revine în Turcia. S-a văzut preluarea controlului, cu fermitate, de către Erdogan. În partea a doua este important ca reconcilierea națională să fie făcută pe liniile celor care s-au opus loviturii militare de stat, inclusiv a componentei democratice, seculare a societății. Turcia este un partener strategic și extrem de important al României. Este un stat extrem de important pentru Europa. Este bariera în fața extinderii instabilității din Orientul Mijlociu, fie că este vorba despre terorism, fie despre migranți, fie despre islamism radical sau despre luptătorii europeni care se află în zona Siria – Irak. Este un stat foarte important și prin prisma faptului că viitorul summit al NATO se va desfășura la Istanbul; și că România și Turcia au un interes deosebit în promovarea formulelor de soluționare a unei apărări coerente la Marea Neagră în această perioadă. Suntem în situația în care avem tot interesul să sprijinim stabilizarea situației în Turcia.

Rep: Cum ați comenta reacția liderilor Uniunii Europene și cum ar trebui să se poziționeze Uniunea Europeană în relația cu Turcia în perioada imediat următoare?

I.C: Reacția a fost unanimă la nivel internațional, chiar dacă venită în momente distincte. A existat o susținere pentru autoritățile constituționale alese din Turcia. Rămân în continuare și au existat întotdeauna, atât la nivel european, cât și la nivelul Departamentului de Stat al Statelor Unite, preocupările, întrebările, pozițiile în legătură cu situația democrației în Turcia. Este un fapt. Este un lucru care este constant și pe care îl vom întâlni și în continuare, mai ales dacă Turcia continuă acel demers de integrare europeană. Un nou capitol urma să fie deschis în perioada următoare.

 

 

 

 
Ascultă AICI interviul cu Iulian Chifu: