
Politică
"Cei din UE sosiți în UK după o anumită dată ar putea fi trimiși înapoi"
default.png

Davis, care a făcut campanie în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE în referendumul din 23 iunie, a respins ideea că cele trei milioane de cetăţeni din celelalte 27 de state membre, inclusiv România, ar risca să fie îndepărtaţi din ţară.
Dar el a adăugat că dacă de acum încolo se constată un aflux de cetăţeni UE înainte de ieşirea Marii Britanii din Uniune guvernul ar putea trece la acțiune.
"S-ar putea să luăm măsuri şi există mai multe variante. De pildă am putea spune că dreptul de şedere nelimitată este valabil doar înaintea unei anumite date. Dar aceste judecăţi trebuie făcute pe baza realităţii şi nu a speculaţiilor", a declarat Davis în interviul acordat lui Mail on Sunday, unul dintre tabloidele care a sprijinit cel mai activ votul în favoarea ieşirii din UE în care electoratul a optat în proporție de 52% în favoarea părăsirii Uniunii.
Această poziţie nu este nouă, ea fiind menţionată chiar de Theresa May înaintea preluării funcţiei de prim ministru săptămâna trecută.
"S-ar putea să vedem oameni venind aici înaintea ieşirii Marii Britanii din UE", a spus May adăugând că orice acord cu privire la statutul cetăţenilor UE din Regatul Unit trebuie să fie simultan cu cel privind statutul cetăţenilor britanici din celelalte state membre.
Davis a respins acuzaţia Partidului Laburist din opoziţie că folosește cetățenii britanici din străinătate ca element de tocmeală cu UE.
"Dacă faci totul la pachet nimeni nu va fi element de tocmeală. Aceasta se bazează pe prezumpția că UE va fi rațională cu privire la interesul propriilor cetățeni, ceea ce se va și întâmpla", a mai spus Davis.
Notificarea art. 50
El a respins și afirmația unor lideri din UE că negocierile privind ieșirea din Uniune nu vor începe decât după depunerea de către Marea Britanie a notificării oficiale în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona de la care curge termenul de negocieri de doi ani până la încetarea calității de membru.
"Noi nu trebuie să facem niciun fel de negocieri, trebuie doar să aflăm care sunt interesele lor. Nu e același lucru. Când vom invoca articolul 50, vom cunoaște forma înțelegerii", a spus Davis.
"Ministrul de externe Boris Johnson merge la Consiliul UE pentru afaceri externe în acest weekend. Vor spune ei "O, nu pot să pomenesc asta de față cu tine?" Desigur că nu.", a adăugat el.
Potrivit ministrului pentru Brexit, notificarea în temeiul art. 50 va fi depusă până la sfârșitul anului, ceea ce ar însemna că Regatul Unit ar înceta începând cu 2019 să fie membru al UE.