Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe Convenţia Republicană. Mai poate fi oprit Donald Trump?

turmp.jpg

Candidaţii republicani Donald Trump şi Mike Pence

Începe astăzi, la Cleveland, în statul Ohio, Convenţia Naţională a Partidului Republican. Sunt aşteptaţi 2.472 de delegaţi reprezentând 56 de entităţi statale şi teritoriale, totalul vizitatorilor pe parcursul evenimentului fiind estimat la 50.000, cifră care va mări cu aproximativ 13% populaţia orașului vechi de 220 de ani situat pe malul sudic al lacului Erie. Pentru a complica şi mai mult lucrurile, într-un climat de tensiune şi violenţă, peste 30 de grupuri au obţinut deja permisiunea de a organiza manifestaţii, alte 20 de cereri fiind în curs de rezolvare.

Epicentrul acestui coşmar logistic este Arena Quicken Loans (pe scurt "The Q"), sala polivalentă situată în inima urbei, şi care găzduieşte, printre altele, meciurile legendarei echipe de baschet Cavaliers.

Cu totul altfel de meci - din multe puncte de vedere mai dramatic - ne este rezervat de azi şi până joi, când Donald Trump, nominalizatul prezumtiv al partidului, îşi va rosti discursul de acceptare a învestiturii. Va fi, de astă dată, mai palpitant decât în ultimii 40 de ani - din 1976, când Convenţia a încetat să fie un for deliberativ devenind o simplă "ceremonie de încoronare"- pentru că o facţiune, auto-intitulată "niciodată Trump", încearcă să reintroducă aşa numita "clauză de conştiinţă" care-i eliberează pe participanţi de obligaţia de a vota conform formulei din preliminare, care i-a conferit lui Trump peste 1.500 de delegaţi.  Dizidenţii din partid au o ultimă şansă teoretică, astăzi, în comitete, după ce au eşuat, săptămâna trecută, în comisia de redactare a regulamentului.

Trump este, în mod evident, eroul evenimentului, imprevizibil până la capăt, adulat şi contestat în egală măsură.

Are mult spaţiu de maturizare.  Acum, după ce şi-ales secundul,  Mike Pence, şi pe măsură ce se apropie alegerile generale, va fi mult mai precis în declaraţii şi ton, mai tranşant în atac. Cred că discursul său de joi seara va fi decisiv. Alegătorii vor spune, după, că se pot obişnui cu ideea lui Trump la Casa Albă, că învestitul partidului are stofă de preşedinte. E ce s-a întâmplat în 1980 cu Ronald Reagan”, speră preşedintele partidului, Reince Priebus. Analogia cu Reagan e moneda curentă, aşa imperfectă cum este.

Trump, novice absolut într-ale politicii formale, va fi însoţit, până la oficicializarea, joi, a noului său statut de candidat al Republicanilor la generale, de un cortegiu neobişnuit de personalităţi din cele trei lumi pe care candidatul le îngemănează: divertismentul în sens larg, afacerile şi acum politica. 

E un grup distins mai mult prin cei care s-au ţinut la distanţă. Lipsesc, de pildă, investiţii din 2008 şi 2012, McCain şi Romney, lipseşte in corpore familia Bush,  absentează John Kasich, rivalul din preliminare care se întâmplă să fie guvernatorul statului gazdă, sunt dramatic subreprezentate minorităţile hispano şi afro-americane în rândul cărora candidatul este extrem de nepopular, într-o măsură care s-ar putea să-i fie fatală din punct de vedere politic. O singură cifră în acest sens: Trump este cotat, într-un sondaj recent, cu 19% din sufragiile hispanice. 62 de puncte în urma doamnei Clinton, în condiţiile în care acum patru ani, Mitt Romney, care a pierdut categoric, adunase 27% din voturile acelei minorităţi.

Platforma partidului, finisată la începutul săptămânii trecute, alege să ignore ascensiunea electorală a minorităţilor sexuale, etnice şi rasiale, optând pentru triada clasică "lege, ordine, familie" reflectată şi în alegerea co-listierului, guvernatorul Mike Pence, un conservator dur, care-i va asigura lui Trump flancul drept şi-i va contrabalansa  inexperienţa politică.

Problema generală este declinul puterii americane. Slăbiciunea stârneşte răul. Oribilul atac terorist din Franţa, instabilitatea din Turcia care a dus la puciul eşuat, toate acestea sunt rezultatul politicii externe a doamnei Clinton şi a lui Barack Obama, care n-au fost lideri în lume, şi care au dat semnale neclare în ce priveşte hotărârea Americii”, a declarat candidatul vice-prezidenţial Mike Pence ieri seară într-o altă ceremonie de învestitură, mediatică de astă dată, apariţia alături de Donald Trump la emisiunea 60 DE MINUTE a telereţelei CBS.

Hillary Clinton - aflată în frunte, conform sondajelor, cu 4 fragile puncte procentuale - va fi şi ea eroina convenţiei de la Cleveland, atacată din direcţii multiple, în special din cea care va fi centrul tematic astăzi, siguranţa în plan intern şi extern.

 
Ascultă corespondenţa din SUA