Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan își continuă răzbunarea: 8.000 de membri ai Poliţiei, demiși pentru legături cu puciştii

erdogan.jpg

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan
Sursa imaginii: 
REUTERS/Murad Sezer

În Turcia, autoritățile continuă măsurile luate împotriva celor crezuți responsabili pentru tentativa de lovitură de stat. După arestarea a 3.000 de militari și a aproximativ 2.700 de judecători și procurori, un înalt oficial de securitate a afirmat pentru Ruters că aproape 8.000 de membri ai forțelor de poliție din Turcia au fost demiși din cauza presupuselor legături cu tentativa de lovitură de stat.

Ministerul turc de Interne a suspendat din funcţie 8.777 de oficiali, printre care 77 de guvernatori de provincii şi districte, relatează cotidianul Hurryiet citat de news.ro.

Dintre cei suspendaţi, cei mai mulți sunt ofiţeri de poliţie - aproape 8.000 - şi 614 ofiţeri din Jandarmerie.

În paralel, autorităţile turce au anunţat că au reţinut 103 generali şi amirali după tentativa de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă.

Anterior, Ministerul turc de Justiţie anunța că, în total, au fost reținuți cel puţin 6.000 de oameni. Printre ei se numără comandantul Armatei a II-a, consilierul şef al lui Erdogan pe probleme militare, dar şi comandantul bazei aeriene Incirlik, folosită de trupele SUA.

Acţiunile de represiune au vizat şi sistemul judiciar. Aproape 3.000 de procurori şi judecători, inclusiv cinci de la Curtea Supremă, au fost demişi, fiind suspectaţi de legături cu clericul Fethullah Gulen. Dintre ei, zece membri ai Consiliului Suprem al Magistraţilor şi doi membri ai Curţii Constituţionale au fost reţinuţi deja.

În ceea ce privește victimele luptelor de stradă, peste 290 de persoane au fost ucise, iar alte peste 1.400 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat militară.