Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE ar putea închide uşa Turciei

kerry_mogherini_reuters.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters

Reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia ar echivala cu imposibilitatea de a mai adera la UE. Înaltul Reprezentant al UE Federica Mogherini a afirmat luni, 18 iulie, la Bruxelles că nu există o scuză pentru nerespectarea drepturilor fundamentale în această ţară. Numărul impresionant de arestări produse în Turcia după tentativa de lovitură de stat dă de gândit la Bruxelles.

Pedepsirea puciștilor turci trebuie neapărat să treacă prin respectarea democrației și a drepturilor omului.

Apelul vine de la Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE și de la secretarul de stat american John Kerry. Amândoi se exprimau în dimineața zilei de luni la Bruxelles cu ocazia ministerialei UE de externe, la care Kerry a fost invitat.

Miniștrii UE de externe au reiterat de altfel sprijinul lor pentru "instituțiile democratice" ale Turciei și solidaritatea europenilor cu poporul turc. Ei au cerut totuși ca autoritățile și forțele de poliție să dea dovadă de "reținere".

SUA și UE au nevoie de o Turcie stabilă, americanii find aliați cu turcii în combaterea terorismului, iar europenii avînd pe masă un acord șubred și imperfect cu Turcia împotriva migrației.

Pentru europeni, cel puțin, orice destabilizare a Turciei ar avea consecințe imediate,  avînd în vedere cele  două milioane și jumătate de refugiați sirieni aflați mai departe pe teritoriul turc.

UE este deja șantajată de președintele Recep Tayyp Erdogan care cere mai mulți bani (la început au fost trei, acum sunt șase miliarde de euro în joc), cere liberalizarea vizelor chiar și fără îndeplinirea condițiilor și cere deblocarea negocierilor preaderare cu UE asupra punctelor sensibile pentru Grecia și Cipru.

Federica Mogherini a enunțat însă "liniile roșii" ale UE peste care acum Bruxelles nu mai poate trece.

Rentroducerea pedepsei cu moartea în Turcia este una din ele, orice încercare în acest sens ar opri negocierile preaderare.

"Ar fi de necrezut ca pedeapsa cu moartea să fie reintrodusă în Turcia," a comentat ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault. El a adăugat că Turcia trebuie să iasă mai "puternică și mai democratiică din această încercare".

"Nu există nicio scuză pentru care o țară să se îndepărteze de la respectul drepturilor omului și al statului de drept", a spus și Mogherini.

Atât John Kerry cât și Federica Mogherini privesc cu mirare numărul mare de arestări produse în armată și justiție imediat după tentativa de lovitură de stat. Cei doi au lăsat sa se înțeleagă că lista era pregătită înainte de evenimente.

Aceași afirmație a fost făcută și de comisarul european pentru afaceri externe Johannes Hahn, cel care negociază aderarea Turciei la UE. "Sunt îngrijorat, a adăugat el. Este exact situația de care ne temeam".

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan