Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Istoricul Zoe Petre: Turcia aruncă în aer decenii de colaborare cu UE, dacă reintroduce pedeapsa cu moartea

Autorităţile române trebuie să aibă o reacţie mai fermă faţă de situaţia din Turcia. O cer peste 1.500 de persoane, care au semnat o scrisoare deschisă, prin care le solicită preşedintelui, premierului şi ministrului de Externe să condamne încălcarea drepturilor omului în Turcia, după lovitura de stat eşuată de acum câteva zile.

Printre semnatarii petiţiei se numără Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, APADOR-CH, ActiveWatch, Cartel Alfa, persoane publice şi oameni de cultură.

Unul dintre semnatarii scrisorii deschise este istoricul Zoe Petre, care admite la RFI că România se află într-o poziţie delicată: "Raporturile oficiale cu Turcia sunt foarte delicate. România are o veche tradiţie, nu de animozitate, ci dimpotrivă, de colaborare cu Turcia. Din vremea lui Ataturk şi până aproape de noi, Turcia a fost un partener interesant: membru NATO, dar nu în UE, cu o puternică tradiţie militară, foarte aproape de noi şi foarte importantă ca pivot al NATO în Marea Neagră şi în direcţia Caspicii. Turcia e un partener care trebuie tratat cu delicateţe (...). Eu ca cetăţean m-am considerat îndreptăţită să ridic un semn de întrebare împreună cu alţii în legătură cu consecinţele interne ale evenimentelor de zilele trecute. Adică faptul că sunt arestaţi mai mult de două mii de judecători mi se pare absolut cumplit".

Zoe Petre consideră că "John Kerry poate să le spună turcilor ce doreşte. România nu e în situaţia Statelor Unite, să fim serioşi. România are dreptul şi datoria de a fi mai nuanţată de multe ori decât marile puteri. Dar societatea românească e altceva, societatea românească nu e statul român, nu e Ministerul de Externe. Noi avem dreptul să ne întrebăm ce se întâmplă acolo, în ce măsură consecinţele acestei încercări de lovitură de stat eşuate nu sunt mai dramatice decât cele care au provocat lovitura de stat şi încotro merge Turcia, pentru că dacă reintroduce pedeapsa cu moartea, înseamnă că aruncă în aer 40 de ani de colaborare cu Uniunea Europeană".