Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Profesorii, noile ţinte ale administraţiei Erdogan

turcia.jpg

REUTERS/Ammar Awad

În Turcia, peste 15.000 de angajați din educație au fost demiși, iar licențele posturilor ce au legături cu predicatorul islamist exilat în SUA, Fethullah Gulen au fost anulate.
Gulen a fost acuzat de preşedintele turc că s-ar fi aflat în spatele tentativei de lovitură de stat.

Ministerul turc al Educației a anunțat că aproximativ 15.200 de angajați bănuiți de legături cu rețelele predicatorului islamist exilat în SUA, Fethullah Gulen, au fost suspendaţi  din funcţii.
Totodată, Consiliul Superior al Educației a cerut demisia a aproximativ 1.600 de decani ai unor facultăți.
Înaintea tentativei de lovitură de stat, administrația președintelui Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Fethullah Gulen că încearcă să construiască 'o structură paralelă' în armată, justiție, mass-media și învățământ pentru a prelua puterea în Turcia.
Şi tot marți, Consiliul Suprem al Radioului și Televiziunii din Turcia a anulat licențele de emisie 'tuturor posturilor de radio și televiziune care au sprijinit conspiratorii puciști', măsură ce afectează 20 de astfel de posturi care au legături cu organizațiile lui Fethullah Gulen.
Amintim, după tentativa de lovitură de stat de vineri seară, Administraţia de la Ankara a demarat o campanie de înlocuire a cadrelor din armată, sistemul judiciar şi poliţie.
După tentativa de lovitură de stat de vineri seară, Administraţia de la Ankara a demarat o campanie de înlocuire a cadrelor din armată, sistemul judiciar şi poliţie. 
Peste 8.000 de militari au fost arestaţi în urma tentativei de lovitură de stat. iar peste 2.700 de judecători și procurori au fost destituiți.