
Politică
Trump, desemnat oficial candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA
Acest vis Republican a făcut ieri un pas în plus către împlinire. [...] S-a oficializat repartiția pe candidați a delegaților celor 56 de entități teritoriale, consfințindu-se astfel nominalizarea lui Donald Trump ca reprezentant al partidului la alegerile generale. Numărul fatidic 1.237 a fost atins cu voturile, 89 la număr, ale statului New York, onoarea de a anunța învestitura revenindu-i unui membru nu tocmai de rând al delegației statale, fiul cadidatului, Donald Jr., care a spus apoi din sală, înconjurat de alți membri ai familiei: “șansa de a fi putut participa la această călătorie care a fost campania preliminară mă onorează profund. E mai mult decât o campanie acum, e o mișcare ce mobilizează și dă voce americanilor de rând”.
Ar fi trebuit să se analizeze, după acest ritual cvadrienal ce marchează încheierea fazei preliminare a alegerilor, starea economiei, care, în viziunea Republicanilor și în ușoară contradicție cu realitatea, ar da semne de anemie, din cauza unui sector privat împovărat de restricții birocratice și de o fiscalitate din ce în ce mai apăsătoare.
Mulți vorbitori - majoritatea covârșitoare în fapt - nu s-au concentrat însă pe acest mesaj greu de ilustrat în condițiile actuale de relativă prosperitate, preferând tirade despre haosul care domnește în lume din cauza politicilor oponenților, despre oportunismul politicianist al purtătoarei de stindard Democrate, despre “lipsa ei de judecată” dovedită cu asupra de măsură în gestionarea și orientarea ministerului de externe în primul mandat Obama - în general - și în mânuirea informațiilor clasificate în particular.
“Mă aflu aici pentru a vă avertiza că Hillary Clinton va spune, face și fi orice e necesar pentru a fi aleasă președinte. Și-a schimbat părerile de atâtea ori că nu mai știi unde se termină convingerea și unde începe ambiția”, a punctat vechiul ei rival politic, liderul majorității din Senat, Mitch McConnell.
Economia, când a fost invocată, a apărut în contexul indeciziei și confuziei, la care Trump ar fi antidotul perfect.
“America are nevoie de lideri puternici care să impulsioneze economia, să garanteze siguranța frontierelor, să întărească forțele armate, și să atingă obiectivul fixat acum aproape doi ani de președintele Obama, înfrângerea grupării Stat Islamic și stârpirea teroriștilor oriunde s-ar ascunde”, a prescris senatorul de Wisconsin Ron Johnson, fost antreprenor.
Cel care și-a asumat misiunea de a fasona toate aceste atacuri într-un act multicefal de acuzare împotriva doamnei Clinton a fost Chris Christie, rival trumpian în preliminare și fost procuror federal. În dialog cu publicul invitat să dea un verdict previzibil, el a înșiruit eșecurile de politică externă ale fostei prime doamne, de la Nigeria și Libia la Iran, Siria și Rusia. “A șters, în 4 ani, liniștea și siguranța pe care le-am construit în 40 de ani. A declarat că obiectivul nostru, al Americii, este să întărim Rusia, cu alte cuvinte să sprijinim o țară condusă de un dictator care visează să refacă imperiul sovietic. Ce extraordinară lipsă de judecată!” a exclamat guvernatorul statului New Jersey care, ca și acum patru ani, a pierdut în competiția pentru nominalizarea vice-prezidențială.
Soluția de ieșire din această criză migălos și necruțător disecată, din realitatea înnegurată a unei clase politice al cărei eșec este întruchipat de Hillary Clinton, ar fi, evident, Trump, schimbarea absolută.
E o evidență care va trebui testată în arena generalelor, de un electorat neliniștit, influențabil, majoritar nemulțumit de oferta procesului democratic american.