Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Negocierile de ieșire din UE nu vor începe în 2016 - Theresa May

merkel_may.jpg

Angela Merkel și Theresa May
Theresa May s-a întâlnit cu Angela Merkel în prima sa vizită în străinătate în calitate de prim ministru
Image source: 
https://www.bundeskanzlerin.de

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că țara sa nu va începe anul acesta negocieri privind ieșirea din Uniunea Europeană. Premierul May a făcut acest anunț după convobiri cu cancelara Germaniei, Angela Merkel în cursul primei sale vizite în străinătate după preluarea în urmă cu o săptămână a șefiei guvernului britanic.

Imediat după discuțiile cu omoloaga sa germană, May a spus că asigurarea unei retrageri rezonabile și ordonate din UE va lua timp, dar a adăugat că Marea Britanie nu se va îndepărta de Europa și că dorește păstrarea unor legături economice cât mai strânse.

Cancelara Merkel a spus că ambele părți doresc un rezultat cât mai bun pentru Marea Britanie dar a cerut mai multă claritate cu privire la calendarul procesului de părăsire a UE.

Procesul oficial de părăsire a UE începe prin depunerea de către Marea Britanie a notificării în temeiul articolului 50 al Tratatului UE de la Lisabona din 2009 care dă startul unei perioade de doi ani de negociri înaintea încetării statutului de membru.

La conferința de presă comună premierul May a spus că nu e nicio grabă pentru declanșarea acestui proces și că acest lucru nu va fi pe placul tuturor, dar că trebuie timp pentru stabilirea principiilor și a obiectivelor negocierii înainte de startul lor oficial.

"Trebuie să ascultăm ca să aflăm ce dorește Marea Britanie și să vedem care este răspunsul potrivit", a spus la rândul ei cancelara Merkel sugerând însă că sunt necesare precizări cu privire la calendarul ieșirii Marii Britanii din UE.

"Marea Britane nu dorește un impas, Germania nu dorește un impas și UE nu dorește un impas", a adăugat cancelara Merkel.

Aceasta este pentru prima oară în istorie când funcția de șef al guvernului este deținută simultan în Germania și Marea Britanie de o femeie.

May a preluat șefia guvernului pe 13 iulie după alegerea sa în funcția Partidului Conservator de guvernământ, ca urmare a retragerii din funcție a fostului premier, David Cameron, după referendumul din 23 iunie când electoratul britanic a votat cu 52% - 48% în favoarea retragerii țării din UE.

După vizita la Berlin, premierul May va călători la Paris unde se va întâlni cu președintele Franței, Francois Hollande, cu care pe lângă Brexit va discuta și despre chestiuni de securitate, după atentatul terorist de săptămâna trecută de la Nice.