Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corbyn încurajat de o avalanșă de adeziuni la Partidul Laburist

owen-smith-jeremy-corbyn.jpg

Owen Smith și Jeremy Corbyn
Owen Smith și Jeremy Corbyn se vor înfrunta într-un scrutin poștal pentru șefia Partidului Laburist
Sursa imaginii: 
www.ibtimes.co.uk

Șansele actualului lider al Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, de a fi reales în funcție au sporit după anunțul că peste 183000 de persoane au plătit taxa de afiliați de 25 de lire sterline (134 RON) care le permite să voteze în scrutinul la care va mai participa și deputatul Owen Smith. Corbyn este contestat de majoritatea deputaților, dar rămâne popular printre membrii de partid.  

Un număr de 183541 de persoane au depusa taxa pentru obținerea statutului de membru afiliat în perioada de doar 48 de ore, stabilită de comitetul executiv al principalului partid de opoziție pentru înscriere de noi simpatizanți cu drept de vot în colegiul electoral care alege liderul Laburist.

Apropiații lui Corbyn - care a fost ales în funcție anul trecut - au jubilat pentru că este de așteptat ca noii afiliați să aibă vederi radicale de stânga asemănătoare liderului Laburist.

Dn colegiul electoral mai fac parte membrii plini ai partidului precum și membri ai sindicatelor afiliate Partidului Laburist care și-au exprimat dorința să participe la alegerea liderului.

Noii afiliați urmează să fie verificați înainte de validarea lor și deși nu reprezintă decât un sfert din totalul potențialilor votanți ei ar putea influența decisiv rezultatul în favoarea lui Corbyn.

Aceasta este pentru prima oară când un lider al Partidului Laburist este provocat la alegeri în timpul mandatului său, Corbyn pierzând încrederea a pest 70% dintre deputații săi care-i reproșează lipsa calităților de lider, ceea ce face în opinia lor ca la alegerile următoare partidul să nu aibă nicio șansă în fața Partidului Conservator condus de premierul Theresa May.

Dilema Laburiștilor

Lui Corbyn i se reproșează și lipsa de angajare eficientă în campania electorală pentru referendumul din 23 iunie în cre 52% din electorat a votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană și mulți votanți Laburiști nu au înțeles poziția oficială a partidului în favoarea rămânerii în UE.

Cel mai recent sondaj de opinie dădea Partidului Conservator o intenție de vot de 40% față de numai 29% pentru Laburiști ceea ce ar însemna o majoritate uriașă pentru Conservatori în Camera Comunelor.

Smith este un deputat puțin cunoscut din Țara Galilor care a fost ales prima oară în 2010 și a fost până recent membru al cabinetului din umbră al lui Corbyn răspunzător de muncă și pensii, dar a demisionat atunci când majoritatea membrilor acestui cabinet l-au părăsit pe lider în semn de protest.

O a treia candidată, Angela Eagle, s-a retras din competiție când a devenit aparent că Smith are un sprijin mai important în rândurile deputaților și deci cele mai bune șanse să fie un candidat "de unitate" împotriva lui Corbyn.

O victorie a lui Corbyn și deci o realegere a sa în fruntea Partidului Laburist ar crea o situație extrem de dificilă, deoarece majoritatea deputaților nu îl agreează și atunci scindarea partidului ar deveni nu doar posibilă, dar chiar și probabilă.

Buletinele de vot vor fi trimise pe adresa alegătorilor din colegiu în luna următoare iar votarea va avea loc între 22 august și 21 septembrie, numele candidatului câștigător urmând a fi anunțat la o conferință extraordinară a Partidului Laburist pe 24 septembrie.