Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia intră în stare de urgență timp de 3 luni

Preşedintele Erdogan spune că măsura ar fi luată pentru combaterea efectelor loviturii de stat care, susţine el, nu s-a încheiat.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, miercuri, starea de urgenţă pe o perioadă de trei luni, în urma puciului eşuat din noaptea de vineri spre sâmbătă.

Într-o declaraţie făcută la Ankara, Erdogan a motivat că starea de urgenţă este necesară "în vederea eliminării rapide a tuturor elementelor organizaţiei teroriste implicate în tentativa de lovitură de stat”. Președintele turc s-a referit direct la organizaţia "Hizmet"  - mişcarea condusă de către predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite din 1999, acuzat că a instigat la puciul eşuat.

Reacţiile cancelariilor occidentale nu întârzie să apară. Ministrul german de externe a cerut Turciei sa puna capăt rapid măsurii.

Erdogan a mai afirmat că "se pare că ţări străine ar fi fost implicate" în puciul eşuat. De altfel, preşedintele turc făcuse o declaraţie într-o intervenţie la postul Al Jazeera, în care îi recomandase ministrul de Externe al Franţei "să-şi vadă de treburile lui", ca răspuns la criticile șefului diplomației de la Paris asupra epurărilor din Turcia după lovitura de stat eșuată.

Autoritățile turce au pus oficial sub acuzare 99 dintre cei 360 generali ai țării pentru presupusul lor rol în tentativa de lovitură de stat de săptămâna trecută, au declarat doi oficiali turci, potrivit Reuters. Alți 14 generali sunt în detenția în care au fost puși imediat după încercarea de puci. Tot ieri, profesorii universitari au fost anunțați că nu au voie să plece la misiuni din străinătate.