Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia a suspendat aplicarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului

erdog.jpg

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan
Sursa imaginii: 
REUTERS/Umit Bektas

Turcia a dispus joi suspendarea aplicării prevederilor Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Măsura ar fi parte a procesului de declanșare a stării de urgenţă, informează ziarul Hurriyet.

"Turcia va suspenda temporar implementarea obligaţiilor care decurg din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, în conformitate cu decretarea stării de urgenţă; drepturile şi libertăţile fundamentale nu vor fi afectate în această perioadă. Şi Franţa a decretat starea de urgenţă; şi Franţa a suspendat Articolul 15 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului", a declarat vicepremierul turc Numan Kurtulmuş.

"Decretarea stării de urgenţă nu intră în contradicţie cu prevederile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului", a subliniat oficialul turc.

"Starea de urgenţă va oferi Guvernului oportunităţi de a contracara tentativa de lovitură de stat şi de a curăţa în totalitate aparatul instituţional de membrii mişcării lui Fehtullah Gulen. Vreau să garantez că drepturile şi libertăţile fundamentale şi viaţa de zi cu zi nu vor fi afectate de aceste măsuri. Cetăţenii noştri trebuie să fie liniştiţi în această privinţă", a explicat Kurtulmuş.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a dispus miercuri seară instituirea stării de urgenţă în Turcia, la nivel naţional, timp de cel puţin trei luni, în cadrul măsurilor luate după tentativa de lovitură de stat. "Obiectivul instaurării stării de urgenţă este de a lua în mod rapid şi eficient măsurile necesare pentru a elimina ameninţările la adresa democraţiei în ţara noastră, la adresa statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor turci", a declarat Recep Erdogan.

Preşedintele Turciei a făcut acest anunţ după reuniunile cu membrii Guvernului şi cu cei ai Consiliului pentru Siguranţa Naţională, primele organizate după tentativa de lovitură de stat soldată cu peste 250 de morţi. Starea de urgenţă este prevăzută în Articolul 120 al Constituţiei Turciei.

"Această măsură este necesară pentru adoptarea unor măsuri rapide" împotriva mişcării clericului Fehtullah Gülen, în scopul "eliminării acestei ameninţări la adresa democraţiei", a subliniat Erdogan.

"Instituirea stării de urgenţă nu este în niciun caz împotriva democraţiei, a legilor şi libertăţilor. Dimpotrivă, are rolul de a le consolida, de a proteja cetăţenii", a insistat Erdogan, catalogându-i drept "martiri" pe cei ucişi în confruntări cu militarii rebeli în timpul tentativei de lovitură de stat.