Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Recep Erdogan, interviu Reuters: “O nouă tentativă de puci este posibilă, dar nu va fi uşor, pentru că autorităţile sunt mai vigilente”

erdo.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters

Președintele turc a declarat pentru Reuters că forţele armate ale ţării vor fi restructurare şi “reîmprospătate” rapid.

Este foarte clar că au existat lipsuri şi deficienţe semnificative în (activitatea – n.r.) serviciilor noastre de informaţii, nu are sens să încercăm să ascundem sau să negăm acest lucru”, a admis Erdogan.

Președintele turc îl acuză pe clericul de opoziţie Fethullah Gulen, fost aliat aflat în prezent în exil în SUA, că a pus la cale complotul care a eşuat sâmbătă. În cadrul represiunii vizând presupuşii adepţi ai lui Gulen, peste 60.000 de militari, poliţişti, magistraţi, membri ai administraţiei şi profesori au fost suspendaţi, arestaţi sau anchetaţi.

În aceste condiţii, mişcarea lui Gulen va fi tratată ca “orice altă organizaţie teroristă separatistă”, a avertizat şeful statului, făcând o paralelă cu lupta Turciei cu PKK din ultimele trei decenii.

Erdogan a precizat şi că o reuniune a Consiliului Militar Suprem, ce urma să aibă loc pe 1 august, ar putea fi convocată săptămâna viitoare, pentru a se ocupa de restructurarea armatei. Consiliul este prezidat de premier şi îi include pe ministrul Apărării şi pe şeful Statului Major.

În final, președintele turc a anunţat şi că bilanţul loviturii de stat a crescut la 246 de morţi, excluzând puciştii, şi 2.185 de răniți.