
Politică
Dezbaterea politică după atacul de la München
După atacul care a avut loc vineri la München a început în Germania o discuţie politică privitoare la consecinţele faptei. Senatorul pentru probleme interne al landului Berlin a cerut ridicarea numărului de persoane din cadrul structurilor de siguranţă, adică din poliţie şi servicii secrete. Guvernul federal are obligaţia, a spus el ziarului „Der Tagesspiegel“ din capitala germană, de a transmite cetăţenilor că se face totul pentru protecţia lor.
Liderul ecologiştilor, Cem Özdemir, s-a arătat sceptic faţă de cererile unor politicieni de a amplifica aparatul de siguranţă. Astfel de cereri se fac auzite ori de cîte ori se-ntîmplă acţiuni similare ca atacul de la München. Özdemir a mai spus că ar fi bine să se aştepte pînă se cunosc toate detaliile investigaţiilor legate de motivele atacatorului din München. Deocamdată autorităţile încă nu au reuşit să dea explicaţiile necesare pentru a înţelege întreaga dimensiune a faptei.
„O siguranţă absolută nu va exista niciodată într-o societate deschisă. Cine doreşte o siguranţă absolută ar trebui să transforme ţara într-o societate închisă ermetic, în care ni se controlează gîndurile şi unde se vor instala peste tot camere de supraveghere. Aşa ceva nu dorim“, a declarat Özdemir radiodifuziunii germane (DLF).
După atentat a fost reactualizată şi o altă dezbatere - mai veche. Şi anume, cea legată de înăsprirea reglementărilor privind controlul armamentului, condiţiile de deţinere, portul şi folosirea de arme şi muniţii. Vicecancelarul Sigmar Gabriel a declarat într-un interviu pentru grupul media „Funken“, că accesul la arme trebuie îngrădit, tot aşa şi aprobările de deţinere. Declaraţia vicecancelarului este o reacţie la întrebarea pe care şi-o pun autorităţile vis-á-vis de pistolul atacatorului din München.
Deocamdată se crede că acest tânăr psihic labil, David S., şi-a procurat arma şi muniţiile prin intermediul unei firme ilegale, active pe internet. Seria pistolului a fost îndepărtată.
Ministrul federal de interne, Thomas de Maizière, a şi anunţat că se gîndeşte la o reformă a legilor privind deţinerea de arme.
În acest sens se va adopta şi o directivă pentru ţările Uniunii Europene - a explicat ministrul în faţa presei.
În ceea ce priveşte motivaţiile tănărului sinucigaş care a împuşcat vineri 9 persoane, autorităţile încă n-au ajuns la o concluzie clară. Un purtător de cuvînt al poliţiei din München a comunicat duminică doar cîteva date rectificate privind numărul răniţilor identificaţi. El a spus că în total au fost rănite 35 de persoane, dintre care 3 se află în spitale în stare gravă.
Ministerul educaţiei din Bavaria a anunţat că au fost înfiinţate echipe medicale de intervenţie care se ocupă de îngrijirea elevilor care au suferit un şoc în urma atacului.