Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cozi lungi la Dover, acuzații britanice la adresa Franței după Brexit

dover_cozi.jpg

Cozi enorme de mașini care așteaptă să treacă Canalul Mânecii la Dover
La Dover s-au format Cozi enorme de mașini care așteaptă să treacă Canalul Mânecii
Image source: 
www.telegraph.co.uk

Cozile la trecerea Canalului Mânecii pe la Dover - Calais s-au redus față de ultimele zile, dar șoferii sunt avertizați că întârzierile ar putea continua pe toată durata verii. Aceste întârzieri au fost provocate de controalele de securitate mai severe din partea Franței, iar în Marea Britanie au apărut acuzații de represalii ca urmare a votului din referendumul din 23 iunie prin care electoratul britanic s-a pronunțat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

La sfârșitul săptămânii cozile de vehicule de pe șoselele de acces către Dover au atins la un moment dat 20 de kilometri, iar unii șoferi au așteptat la rând pentru îmbarcare pe bac 14 ore.

Acum situația s-a ameliorat, dar operatorii de ferryboat sfătuiesc pe cei care doresc să traverseze Canalul pe la Dover să se informeze înainte să plece la drum. 

Poliția britanică spune că aglomerația de la sfârșitul săptămânii s-a datorat numărului masiv de plecări în vacanță și a controalelor mai severe la frontieră efectuat de autoritățile franceze după recentul atentat terorist de la Nisa.

Directoarea executivă a firmei P&O Ferries una dintre cele mai mare care operează în Canalul Mânecii, Helen Deeble, a afirmat că recentele evenimente de la Dover sunt inacceptabile și nu trebuie să se mai repete niciodată. 

Președintele Camerei de Comerț al Coastei de Opal care operează portul Calais, Jean-Marc Buissesseau, a spus la BBC că este profund rușinat de situația de la Dover.

"Că poliția franceză este obligată să facă controale din cauza terorismului cu care suntem confruntați pot înțelege, dar ceea ce nu pot înțelege este de ce nu au pus destui polițiști să facă aceste controale", a declarat Buissesseau.

Consiliul comitatului Kent, unde se află localitatea Dover, a afirmat că la un moment dat de partea franceză a frontierei la îmbarcare vineri noaptea lucra un singur ofițer, ceea ce a dus la mărirea timpului de control la un singur autocar la 40 de minute. 

Marea Britanie și Franța au un tratat bilateral semnat în 2002 la Le Touquet prin care controalele la frontieră de la trecerea dintr-o țară în alta se fac pe teritoriul primei țări. 

Urmează "sâmbăta neagră"?

Mai mulți deputați ai Partidului Conservator de guvernământ au cerut premierului Theresa May și ministrului de externe Boris Johnson să solicite explicații din partea autorităților franceze, sugerând chiar că situația de la Dover ar reprezenta o "răzbunare" franceză pentru Brexit.

"Întotdeauna am spus că Brexit va avea consecințe. Situația de la Dover dovedește că tratatul de la Le Touquet trebuie renegociat" a declarat președintele consiliului regional Nord-Pas de Calais-Picardie, Xavier Bertrand, unde se află terminalul Calais al bacului.

"Dacă ați face controalele de frontieră în țara dumneavoastră ați avea suficient personal, iar această situație intolerabilă ar fi evitată. Poliția de frontieră franceză nu are suficient personal nici la Calais, nici în Kent" a adăugat politicianul francez, care face parte din principalul partid de opoziție, Les Republicains.

Luni ministerul de interne britanic a decis să trimită personal suplimentar la Dover care să-i ajute pe colegii lor francezi.

Situația de anul acesta o repetă pe cea de anul trecut, când cozile au fost de dimensiuni asemănătoare, numai că atunci cauza au fost tentativele de infiltrare în masă a refugiaților de la Calais, care au încercat să se urce în vehicule care urmau să se îmbarce pe naveta feroviară Eurotunnel cu destinația Marea Britanie în acest fel fiind afectate și șoselele de acces către terminalul de bac Dover.

Portul Dover este cel mai mare din Regatul Unit, pe unde trec anual 16 milioane de pasageri, 2,1 milioane de camioane, 2,8 milioane autoturisme și 86000 de autocare, printre aceștia numărându-se mulți români care călătoresc dinspre Marea Britanie spre continent și invers.

Autoritățile franceze avertizează că sâmbătă 30 iulie aproape toate arterele rutiere ale Franței vor fi congestionate de cei care pleacă în concediile anuale, iar această situație va afecta în mod cert pe turiștii britanici care merg în vacanță cu mașina în Franța și trec pe la Dover - Calais în ziua numită în mod anticipat "sâmbăta neagră".

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ