Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministerul Justiţiei vrea desecretizarea arhivei fostului serviciu secret intern

Raluca Prună vrea să desigileze arhiva fostului serviciu secret al Justiției. Propunerea a fost lansată în dezbatere publică, potrivit unui proiect de hotărâre "privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie".

Practic, Ministerul Justitiei propune, în proiectul de act normativ, inventarierea şi desecretizarea, în cazurile în care este posibil, a arhivei fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticoruptie, denumită anterior Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA). Este vorba despre serviciul secret al ministerului.
SIPA, devenit ulterior DGPA, a carei atributie oficiala era sa se ocupe de protectia magistratilor, a fost un serviciu controversat, despre care s-a spus adesea ca facea dosare politice si supraveghea viata privata a magistratilor, pentru a-i santaja. Serviciul a fost desfiintat in anul 2006, la propunerea ministrului Justitiei de la acea vreme, Monica Macovei.
In prezent, arhiva fostei D.G.P.A. (Directia Generala de Protectie si Anticoruptie) se afla, sub sigiliu, in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor si cuprinde "atat dosare de personal, cat si alte documente specifice", se arata in proiectul de hotarare lansat in dezbarere publica.
Proiectul de act normativ răspunde necesităţilor menţionate prin crearea unei Comisii care, cu celeritate, trebuie să inventarieze documentele din arhiva D.G.P.A. și să le predea, potrivit specificului acestora, instituțiilor competente cu gestionarea acestora.

Astfel, se reglementează competența Comisiei de a propune structurii de securitate din cadrul Ministerului Justiţiei clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispoziţiilor legale.