Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atac informatic asupra Partidului Democrat: Kerry discută cu Lavrov

lavrov.jpg

Secretarul de stat american John Kerry a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, despre atacul informatic la care a fost supus săptămâna trecută Partidul Democrat.

Secretarul de stat american John Kerry a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, despre atacul informatic la care a fost supus săptămâna trecută Partidul Democrat.

Subiectul este unul extrem de sensibil în condițiile în care în urma scurgerilor de informații, au apărut voci care acuză Moscova că s-ar afla în spatele acestui atac informatic cu scopul de a influența campania în favoarea candidatului republican Donald Trump, transmit agențiile RIA Novosti, AFP și Reuters.

Chestionat de jurnaliștii americani pe marginea acestui subiect, Serghei Lavrov a părut să desconsidere aceste acuzații.

"Nu vreau să folosesc cuvinte din patru litere", a replicat în limba engleză Serghei Lavrov, după o întrevedere cu omologul său american John Kerry, la Laos. După care, Serghei Lavrov i-a strâns mâna lui John Kerry.

La rândul său John Kerry a confirmat doar că subiectul a fost abordat, fără a oferi însă alte amănunte. Moscova este suspectată că încearcă să influențeze campania electorală din Statele Unite în favoarea lui Donald Trump și că ar fi orchestrat o scurgere de e-mailuri deranjante pentru candidatul democrat Hillary Clinton. Experții în securitatea informatică sunt prudenți însă pe acest subiect.

Vineri, cu trei zile înaintea de deschiderea Convenției democrate, WikiLeaks a publicat aproape 20.000 de mesaje piratate din conturile a șapte responsabili ai Partidului Democrat, pe care aceștia le schimbaseră între ei în perioada ianuarie 2015-mai 2016.

Aceste mesaje arată în special neîncrederea și disprețul responsabililor partidului pentru Bernie Sanders, fostul rival al lui Hillary Clinton în alegerile primare democrate.

În urma acestui scandal, președinta Partidului Democrat a anunțat că av demisiona după terminarea convenției care va dura până joi.

Deranjată de aceste scurgeri, care creau o diversiune chiar înaintea începerii convenției, unde Hillary Clinton urmează să fie desemnată candidata partidului său pentru Casa Albă, echipa fostei Prime Doamne a contraatacat, lăsând să se înțeleagă că la originea dezvăluirii acestor e-mailuri ar fi hackeri suspectați că ar avea legături cu autorități ruse.

Scopul manevrei, potrivit echipei Clinton, ar fi să favorizeze campania lui Donald Trump, mai critic față de NATO decât rivala sa democrată. "Nu cred să fie o coincidență că aceste e-mailuri au fost publicate în ajunul convenției", a declarat directorul de campanie al lui Hillary Clinton.

FBI a anunțat că investighează cazul, fără să ofere însă alte detalii despre presupusa identitate a hackerilor și nici despre o eventuală legătură cu publicarea e-mailurilor de către WikiLeaks.