Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputații britanici cer o dată limită pentru acordarea rezidenței în UK

migratie.jpg

Sursa imaginii: 
www.telegraph.co.uk

Migrația din Uniunea Europeană va spori înaintea ieșirii Marii Britanii din UE, dacă guvernul nu impune o dată limită de acordare a rezidenței permanente pentru noii sosiți, a avertizat un comitet al parlamentului britanic. Deputații au sugerat introducerea unei date limită după care cei sosiți să nu mai poată primi statutul de rezident permanent după încetarea statutului de membru UE al Marii Britanii. 

Membrii comitetului pentru afaceri interne al Camerei Comunelor au sugerat trei date limită:

  • 23 iunie 2016 - data la care electoratul a votat în referendum în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE,
  • data la care va fi depusă oficial notificarea intenției de părăsire a UE în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona și
  • data efectivă de încetare a calității de membru UE care în principiu ar trebui să fie la doi ani după depunerea notificării.

"Experiența trecutului arată că tentativele de înăsprire a regulilor privind imigrarea au dus la creșterea bruscă a numărului de migranți înaintea intrării în vigoare a noilor reguli", se spune în raportul deputaților.

"Multe vor depinde de negocierile dintre Regatul Unit și UE și acordul privind păstrarea sau limitarea liberei circulații în Uniune", se mai scrie în raport. 

Președintele comitetului parlamentar pentru afaceri interne, deputatul Partidului Laburist din opoziție, Keith Vaz, a spus că deși cetățenii UE din Marea Britanie nu trebuie folosiți ca pioni pe o tablă de șah în negocierile cu UE, sunt șanse că în această perioadă imigrația din UE să sporească.

Introducerea unei date limită după care persoanele sosite din UE nu vor mai putea beneficia de statutul de rezident permanent după ieșirea Mariii Britanii din Uniunea a fost sugerată recent și de ministrul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, David Davis. 

Ca răspuns la raportul publicat de deputați guvernul a declarat: "Am afirmat în mod clar că dorim să protejăm statutul cetățenilor UE care se află deja aici și singura situație în care acest lucru nu ar fi posibil ar fi dacă drepturile cetățenilor britanici din țările membre UE nu ar fi protejate în schimb."

"Suntem pe cale să începem aceste negocieri și ar fi greșit să prezentăm în mod anticipat o poziție unilaterală. Dar în mod clar nu există un mandat pentru acceptarea liberei circulații a persoanelor așa cum a existat până acum", a spus purtătorul de cuvânt al guvernului. 

În referendumul din 23 iunie electoratul a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE, iar controlul migrației din statele membre UE a fost unul dintre principalele argumente ale susținătorilor părăsirii UE. 

Președintele Franței, Francois Hollande, i-a spus noului premier Theresa May cu prilejul recentei vizite la Paris că Marea Britanie nu poate continua să aibă acces la piața unică europeană după ieșirea din UE decât dacă acceptă libera circulație a persoanelor.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ