Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Michel Barnier, desemnat negociator-șef al UE pentru Brexit

barnier.jpg

Michel Barnier

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit miercuri pe francezul Michel Barnier pentru a conduce negocierile în numele executivului UE în vederea ieșirii Marii Britanii din UE, relatează AFP.

Fost comisar european pentru servicii financiare și fost vicepreședinte al Comisiei Europene, Michel Barnier se bucură de o bogată experiență în domeniul financiar.

El a fost și ministru de externe, dar și contracandidat al lui Jean Claude Juncker în cursa pentru șefia Comisiei Europene. Acum va face parte din echipa lui Juncker, urmând să beneficieze de toate resursele Executivului Comunitar pentru noul post.

De altfel, Jean Claude Juncker s-a declarat 'foarte mulțumit că Michel Barnier a acceptat această sarcină importantă și dificilă'. Președintele Comisiei Europene spune că și-a dorit 'un om politic experimentat pentru această activitate dificilă', iar Michel Barnier este mai mult decât potrivit.

Contactele sale extinse cu reprezentanți ai statelor membre, dar și în Parlamentul European vor reprezenta un plus în viitoarea sa misiune, mai apreciază președintele Executivului Comunitar. Sunt convins că se va ridica la înălțimea acestei provocări și că ne va ajuta să dezvoltăm un nou tip de parteneriat cu Marea Britanie după ce va părăsi Uniunea Europeană, mai spune șeful Comisiei Europene.
La rândul său, Michel Barnier s-a arătat onorat de această desemnare.

Viitorul negociator-sef al Uniunii Europene pentru Brexit spune că o primă întâlnire în care își va afla exact atribuțiile va ave loc pe 1 octombrie.