Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victor Ponta, la un pas de a pierde titlul de doctor. Decizia, la ministrul Educației

Victor Ponta este aproape de a rămâne fără titlul de doctor în drept. Contestația fostului premier, la decizia CNATDCU, de retragere a titlului a fost respinsa. Decizia finala trebuie luata de ministrul Educatiei.

Consiliul general al CNATDCU s-a pronunțat cu 37 de voturi din 47 pentru respingerea contestației. Cu alte cuvinte, decizia consiliului general menține raportul comisiei de analiză care a constatat plagiatul tezei de doctorat și a propus retragerea titlului de doctor.

Potrivit procedurii, decizia consiliului ajunge la ministrul Educației. Mircea Dumitru a precizat, încă de la preluarea mandatului,  că va semnat retragerea titlului de doctor în cazul lui Victor Ponta.

Pe 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea că Victor Ponta, premier in functie la acea data, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte.

CNATDCU, care este singurul organism abilitat prin lege să judece plagiatele din tezele de doctorat din 1995 încoace, a mai dat un verdict pe 29 iunie 2012 dar comisia a fost dizolvată de Liviu Pop, cel care era atunci ministrul interimar al Educaţiei asa ca procedurile s-au sistat. Membrii comisiei susţineau atunci că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.

Potrivit  legii, Victor Ponta va putea contesta la instanță decizia de retragere a titlului de doctor.

Într-un alt caz celebru, cel al fostului vicepremier Gabriel Oprea, Comisia de experți din cadrul CNATDCU care a analizat  teza de doctorat a acestuia a dat verdict de plagiat. Pe 1 august consiliul general va decide dacă va cere  retragerea titlului de doctor, a anunțat Ministerul Educației.