Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vasile Puşcaş: Situaţia din Turcia seamănă foarte mult cu cea din Iran din 1979

vasile_puscas_situatia_turcia_seamana_foarte_mult_iran_1979.jpg

Miting după lovitura de stat eşuată din Turcia (Foto: Reuters/Umit Bektas)
Miting după lovitura de stat eşuată din Turcia (Foto: Reuters/Umit Bektas)

Ceea ce se întâmplă în Turcia seamănă cu o epurare, ce face parte mai degrabă din panoplia metodelor medievale. O spune la RFI fostul negociator-şef al României cu UE, Vasile Puşcaş. El compară situaţia din Turcia cu cea din Iran din 1979.

Vasile Puşcaş critică epurările din Turcia, după lovitura de stat eşuată: "Dacă avem în vedere înlănţuirea faptelor, foarte mult, ceea ce se întâmplă în Turcia seamănă cu un fel de epurare, pentru că a-ţi pedepsi duşmanii, să zicem sau opozanţii este o chestiune care nu se mai leagă deloc cu politica modernă şi guvernarea modernă. Face parte mai degrabă din panoplia metodelor medievale şi lucrul acesta cred că este foarte vizibil".

Fostul negociator-şef al României cu UE observă că "seamănă foarte mult această acţiune din Turcia cu un comportament ce anunţă o anumită conduită statală şi evident, nu avem foarte multe date din partea autorităţilor turce, ce se va întâmpla, cum va fi comportamentul Turciei în relaţie cu cetăţenii, cu toţi cetăţenii Turciei, dar seamănă foarte mult cu ceea ce s-a întâmplat în Iran în 1979. Supoziţia aceasta este întărită mai ales de declaraţiile liderilor turci în ceea ce priveşte posibile schimbări de orientări strategice în politica externă şi politica internaţională. Iranul în 1979 a avut un susţinător prin implicarea Uniunii Sovietice de atunci în zonă, implicare care a fost mult mai mare după aceea, chiar de natură militară. Cred că este o atitudine conjuncturală ce vrea să indice o eventuală schimbare de direcţie, nu doar de ton".