
Politică
Turcia acuză UE şi SUA: "Să îşi vadă de problemele lor"
erd.jpg

"Unii ne dau lecții. Se declară îngrijorați. Vedeți-vă de propriile afaceri!", a declarat Erdogan de la palatul prezidențial.El a criticat Occidentul pentru că nu a arătat solidaritate cu Ankara după puciul eșuat și a spus că țările care își fac griji mai mult pentru soarta autorilor tentativei de lovitură de stat decât pentru democrația din Turcia nu pot fi state prietene.
"Din partea țărilor din UE și a altor state occidentale, niciun reprezentant nu a transmis condoleanțe", a afirmat Erdogan, precizând că 237 de civili și membri loialiști ai forțelor de securitate și-au pierdut viața. El i-a acuzat pe critici că sunt de partea puciștilor. El a adăugat că, într-un gest de bunăvoință, va renunța la sutele de procese deschise în justiție împotriva persoanelor acuzate că l-au insultat.
Vorbind despre epurarea a mii de funcționari civili acuzați a fi simpatizanți ai lui Fethullah Gülen, predicatorul autoexilat în SUA pe care îl acuză că a pus la cale puciul, Erdogan a declarat că Turcia va concedia câte persoane va fi nevoie. Pe de altă parte, premierul turc Binali Yildirim a afirmat de asemenea vineri că armata a fost 'curățată' de toate 'elementele' având legături cu Fethullah Gülen.
"Am curățat armata de elementele FETO care se deghizau în soldați", a declarat Yildirim într-un discurs la palatul prezidențial, folosind acronimul prin care puterea de la Ankara desemnează organizația lui Gülen.
După eșecul loviturii de stat de la 15-16 iulie, autoritățile de la Ankara au început o vastă campanie de epurare în armată, administrație și media pentru a-i elimina din aceste structuri pe toți cei bănuiți de legături cu organizația lui Gülen.