Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Sute de musulmani au participat la slujbele catolicilor în semn de solidaritate cu părintele ucis de jihadişti

slujbe.jpg

JEAN CHRISTOPHE MAGNENET / AFP

În mai multe oraşe din Franţa, sute de musulmani au participat duminică la slujbele catolicilor în semn de solidaritate cu părintele ucis de jihadişti. La catedrala din Rouen, aproximativ o sută de musulmani au răspuns apelului făcut de Consiliul francez al Cultului Musulman de a participa la liturghia creștinilor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Bordeaux şi la Nisa.

În Journal de Dimanche intelectualii musulmani din Franţa atenţionează că islamul este a doua religie în Franţa. În aceeaşi publicatie, premierul Manuel Valls anunţa că vrea ca Franţa să devina un pol european al teologiei musulmane.

Aceștia s-au alăturat celor aproximativ două mii de credincioși creștini care au venit să îi aducă un omagiu preotului ucis de doi tineri jihadiști.

Arhiepiscopul din Rouen, Monseigneur Dominique Lebrun a declarat la finele liturghiei că prezența musulmanilor la slujba creștinilor reprezintă un gest de curaj și de pace. Și a adăugat:’Violențele și morții făcuți în numele Domnului nu reprezintă islamul’.

La Bordeaux, imam-ul moscheii de aici Tareq Oubrou a fost la biserica Notre-Dame acompaniat de o grup de credincioși musulmani.

La Nice, oraș îndoliat de un atentat revendiat de asemenea de organizația Stat Islamic,  în urma căruia au murit 84 de oameni, s-a ținut o ceremonie creștină la care au participat numeroși musulmani. Liturghia specială a avut loc la biserica Saint-Pierre-de-l'Ariane iar aici, imam-ul Otman Aissaoui a declarat : ‘A rămâne uniți, acesta este răspunsul nostru  la aceste aceste acte de barbarie săvârșite în ultimul timp în Franța’.

Nu doar in Franta musulmanii și-au exprimat solidaritatea în acest fel. S-a întâmplat și în Italia, la Milan și Palermo, unde mici delegații de imami au asistat la slujbele creștinilor.

Într-un apel publicat în Journal de Dimanche, diverse personalități musulmane franceze critică modul în care islamul este astăzi organizat în Franța.

Aceștia susțin că în prezent, 75% dintre musulmanii din Franța, sunt francezi, iar cu toții trebuie să își găsească un loc în societate.

Medici, profesori universitari, patroni, artiști, musulmani în credință și cultură atenționează că islamul este a doua religie în Franța. ‘Trebuie să ducem o bătălie culturală împotriva islamului radical, un islam care nu are nimic de a face cu evenimentele care au loc tot mai des în Franța și care reușește să seducă tot mai des tinerii. Riscul de fractură între francezi este cu fiecare zi tot mai mare’.

În aceeași publicație, premierul Manuel Valls afirma că își dorește ca imamii să fie formați în Franța și nu în afara țării. ‘Franța trebuie să devină un pol european de excelență în învățământul teologiei musulmane’, este de părere primul-ministru.

În ceea ce privește sursele de finanțare externe, pentru cultul musulman, premierul crede că este necesară revizuirea legilor în vigoare. Atenționează totodată că lăcașurile de cult în care predicatorii instigă la violență, vor fi închise. Iar in cazul în care predicatorii nu sunt francezi, ei vor fi expulzați.

Lovită de terorismul jihadist în ultimele luni , Franța ‘trebuie să facă lumii întregi o demonstrație că islamul este compatibil cu democrația’,a precizat Manuel Valls.

Dupa recentele atentate din Nisa și Saint-Etienne-du-Rouvray, premierul face apel la luciditate în fața creșterii jihadismului, cu viziunea sa apocaliptică,  în întreaga lume  și care reușește să acapareze din ce în ce mai mulți musulmani din Franța.

‘Nu toți salafiștii sunt jihadiști..dar mai toti jihadiștii sunt salafiști. Această mecanică infernală împinge individul să pună mâna pe arme și să le întoarcă împotriva propriilor țări’, a subliniat premierul și a conchis :

‘Dacă islamul nu va ajuta republica să îi combată pe cei care pun în pericol libertățile publice, pentru Franța va fi din ce în ce mai greu să garanteze liberul exercițiu al religiei’.