Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CNATDCU propune retragerea doctoratului lui Gabriel Oprea

oprea.jpg

Fostul vicepremier Gabriel Oprea
Fostul vicepremier Gabriel Oprea

Consiliul general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU ) a decis luni să propună retragerea titlului de doctor în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea.

CNATDCU a concluzionat că fostul vicepremier a plagiat în teza de doctor. Decizia finală privind retragerea titlului de doctor urmează a fi luată de ministrul Educației.

Comisia de experți din cadrul CNATDCU care a analizat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a dat verdict de plagiat în cazul acestuia la data de 26 iulie.

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, "Procedura plângerii prealabile", a fost susținută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.

Ulterior apariției informațiilor referitoare la suspiciunea de plagiat asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, au apărut informații similare în legătură cu mai multe lucrările pe care fostul vicepremier le-a coordonat, printre acestea fiind cele ale lui Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 1, și Bogdan Licu, fost procuror general interimar.

În luna martie a acestui an, nouă doctoranzi au cerut retragerea titlului de doctor, cei mai mulți dintre aceștia având lucrări coordonate de Gabriel Oprea.

Potrivit unor surse, cei care au cerut retragerea titlului de doctori sunt: Radu Stroe, fost ministru de interne, Mihai Stănişoară, fost ministru al Apărării, Bogdan Licu, procurorul general adjunct al României, Daniel Moldoveanu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate, Romeo Raicu, fost şef al Comisiei parlamentare de control al SIE, Mihail Tudose, fost ministru al Economiei, Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 2, Adela Popescu, fosta secretară a lui Gabriel Oprea şi Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea.