Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Clotilde Armand: USB ar putea propune un referendum privind finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului

clotilde_armand_rfi_usb_propune_referendum_finantarea_catedralei_mantuirii_neamului.jpg

Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Consilierul local Clotilde Armand (USB) acuză lipsa de transparenţă privind proiectul de finanţare a Catedralei Mântuirii Neamului cu zece milioane de lei din banii Primăriei Sectorului 1. Ea spune la RFI că s-ar impune un audit şi o consultare a bucureştenilor.

Proiectul a picat la vot în Consiliul Local al Sectorului 1. Clotilde Armand etichetează cererea de finanţare drept neprofesionistă: "În primul rând, o privesc ca pe ceva foarte neprofesionist. Este o cerere foarte mare. Sunt mai mult de 2,5 milioane de euro. Am primit-o în ziua precedentă, n-a fost foarte bine fundamentată, în nici un caz, n-am primit un plan de finanţare, aşa cum sunt eu obişnuită la birou şi după o zi a fost supusă Consiliului Local".

"Miza a fost explicată pe moment de un părinte profesor doctor, trimis de la Patriarhie, care ne-a explicat atunci miza şi într-adevăr este o miză importantă, din câte am înţeles: şantierul nu mai are bani, sunt nişte muncitori care ar pleca acasă, şantierul ar rămâne nesupravegheat, ar deveni o ruină, adică ni s-a pus o presiune foarte mare acolo. Totuşi, lipsa de transparenţă, lipsa unui studiu clar care să ne arate cum ar fi folosiţi aceşti bani este o problemă. Noi am pus problema principial, în primul rând, să ştim că există o dezbatere publică şi că această temă este clar o temă pe care o vor bucureştenii. Al doilea lucru este să fim siguri de felul în care vor fi folosiţi banii în mod transparent, cu un audit. Aceste două lucruri ne lipseau", spune consilierul local USB.

Clotilde Armand nu exclude ca USB să propună un referendum privind finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului: "Studiem acum care sunt sistemele folosite în alte oraşe. Am dat exemplul de la Barcelona, un exemplu recent. Era o stradă în Barcelona care putea să fie pietonală, asta era propunerea Primăriei şi evident, avea un impact pentru locuitorii din zonă. Au organizat un referendum electronic, un sistem destul de ieftin, trei-cinci mii de euro, locuitorii au avut posibilitatea timp de o lună să se exprime (...). Noi nu ştim dacă vom organiza un referendum, dacă vom organiza nişte dezbateri cu asociaţii care reprezintă locuitorii, adică oameni şi religioşi şi mai puţin religioşi. Dacă ne dăm seama că va fi dificil, pentru că nu există cultura aceasta sau nu există asociaţii care reprezintă bine cetăţenii (...), atunci probabil o să hotărâm să facem chiar un mic referendum, care să fie adaptat, adică să nu fie într-o singură zi, într-un singur fel, ceva care nu ar costa mult pentru locuitorii Sectorului 1 (...). Dar nu va fi organizat numai de USB, vrem să fie organizat cu Primăria Sectorului 1. Dacă Primăria Sectorului 1 se opune şi nu vrea, atunci va trebui să facem noi ceva special şi în afara Primăriei".

 
Clotilde Armand, despre finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului