Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord sfidează din nou comunitatea internaţională

coreea_nord_lansat_noua_racheta_balistica.jpg

Foto: KNS, KCNA, AFP (arhivă) via France24
Foto: KNS, KCNA, AFP (arhivă) via France24

Coreea de Nord a lansat miercuri dimineaţă o rachetă balistică având rază medie de acţiune, care a zburat aproximativ o mie de kilometri şi s-a prăbuşit apoi în apropierea apelor teritoriale japoneze. Informaţia vine de la autorităţile sud-coreene şi japoneze.

O rachetă balistică a fost lansată din provincia Hwanghae, aflată în partea de vest a statului comunist şi s-a prăbuşit în Marea Japoniei, după un zbor de aproximativ o mie de kilometri.

Comandamentul Strategic al Statelor Unite a anunţat că Phenianul ar fi lansat simultan două rachete, cel mai probabil de tip Rodong. Datele preliminare arată că prima rachetă a explodat imediat după lansare, în timp ce a doua a traversat Coreea de Nord şi o parte a Mării Japoniei.

Seulul a "condamnat cu fermitate" acţiunea Phenianului. De partea sa, Ministerul japonez al Apărării a declarat că racheta s-a prăbuşit în interiorul zonei economice exclusive a Japoniei, o regiune în care statul nipon are drepturi suverane pentru explorarea şi exploatarea resurselor. "Aceasta constituie o ameninţare serioasă la adresa securităţii Japoniei şi este un act de neiertat de violenţă privitor la securitatea ţării", a declarat prim-ministrul Shinzo Abe.

Seulul şi Washingtonul au convenit să instaleze un sistem de apărare terestru mobil de mare altitudine în Coreea de Sud, care ar urma să protejeze teritoriul în faţa ameninţărilor balistice şi nucleare din partea vecinei de la Nord. Phenianul a catalogat sistemul drept o ameninţare.