Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adriana Săftoiu: Sper că unii colegi cu trei-patru mandate în Parlament vor face un pas în spate

Selecţia candidaţilor PNL pentru alegerile parlamentare din toamnă va începe în jurul datei de 15 august. O spune la RFI purtătorul de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu. Ea crede că formaţiunea "va trebui să aibă curaj să abordeze listele parlamentare aşa cum o cer cetăţenii".

Adriana Săftoiu declară că listele de candidaţi "cu siguranţă vor fi definitive în luna octombrie, atunci când ele trebuie depuse, dar procesul de selecţie va începe în interiorul partidului undeva în jurul datei de 15 august, atunci vor fi primele discuţii, dar nu vă aşteptaţi ca 15 august să fie data la care PNL discută public aceste liste".

Purtătorul de cuvânt al PNL precizează că membrii cu probleme în justiţie nu se vor regăsi pe liste: "Sunt aceleaşi criterii, s-ar putea să mai adăugăm câteva, de integritate, pe care le-am avut în vedere şi la alegerea candidaţilor pentru alegerile locale. E vorba despre persoane care sunt în atenţia justiţiei, deci care au anchete în derulare, acuzaţi de fapte de corupţie, e plagiatul, sunt toate cele zece criterii pe care le-am făcut publice. Sigur că se va ţine cont şi de activitatea în Parlament pentru cei care sunt parlamentari. Propunerile vor veni dinspre organizaţii şi desigur vor fi validate în Biroul Politic. Eu vreau să cred că aceste liste vor fi foarte bine gândite, că sper, vom avea colegi care vor înţelege că e un moment foarte bun, în care trebuie să facem un pas în spate, în lateral. Ştiu că e destul de greu să renunţi la un moment dat la ideea că eşti parlamentar, mai ales după ce ai trei-patru mandate, dar eu cred că ar trebui să fie şi o alegere a unor colegi care se află deja la al patrulea mandat şi când spun lucrul acesta mă refer la faptul că, zic eu, 16 ani pe care i-ai avut, uneori chiar 20 la dispoziţie să arăţi ţării ce poţi să faci pentru ea sunt suficienţi. Nu sunt susţinătoarea ideii că oamenii tineri ca vârstă neapărat sunt cei mai buni, ba chiar cred că ai nevoie de experienţă parlamentară, dar în egală măsură, suntem într-un moment în care e limpede că cetăţenii au o reacţie nu foarte bună la figuri pe care le consideră deja erodate, de prea mult timp pe scena politicii, prea obişnuite în comoditate şi în privilegii (...). Cred că PNL va trebui să aibă curaj şi să abordeze aceste liste parlamentare aşa cum o cer cetăţenii".

Va fi Ludovic Orban pe listele PNL? "Nu ştiu ce să spun, dar presupun că în baza criteriilor de integritate, cu atât mai mult cu cât domnul Orban a fost unul dintre colegii care au şi lucrat la aceste criterii de integritate şi având în vedere şi reacţia pe care a avut-o domnul Orban în momentul în care a devenit suspect pentru justiţie, cred că nu va candida şi va fi mai degrabă chiar decizia lui, nu va trebui să i-o ceară partidul", spune Adriana Săftoiu.

Se vor regăsi pe listele PNL şi unii miniştri din Cabinetul Cioloş? "Eu cred că pe listele PNL, pe lângă colegi de-ai mei care au făcut onoare până acum PNL-ului şi care au o cotă de favorabilitate bună în cercetările sociologice, deci pe lângă aceşti colegi de-ai mei sunt foarte mulţi oameni care sunt în societatea civilă, în mediul de afaceri, în lumea academică, inclusiv în Guvern, care spun eu ar merita să se înscrie într-un partid politic. Şi nu cred că trebuie să ne fie ruşine să spunem că da, ar fi foarte bine să avem aceşti oameni lângă noi, pentru că nu prea înţeleg cum să reformezi partidele (...). Nu văd nimic rău că vin membri din Guvern, din societatea civilă spre PNL. Bine ar fi să se întâmple acest fenomen", afirmă purtătorul de cuvânt al PNL.

 
Adriana Săftoiu, despre listele PNL pentru alegerile parlamentare