Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un mort și cinci răniți într-un atac cu cuțitul în centrul Londrei

atac_russell_square.jpg

Poliția investighează în Russell Square
Poliția investighează atacul cu cuțit în Russell Square
Image source: 
www.telegraph.co.uk

Un bărbat de 19 ani a fost arestat ca suspect într-un incident de înjunghiere din centrul Londrei în care o persoană a fost ucisă și alte cinci rănite. Poliția afirmă că maladia mintală reprezintă o posibilă cauză a atacului, dar nu sunt excluse nici motive teroriste. 

Incidentul a avut loc miercuri seara în jurul orei 22:30 în Russell Square în apropierea lui British Museum în plin centru al capitalei britanice.

Suspectul a fost imobilizat de polițiști cu un pistol cu electroșoc și se află în spital sub gardă înarmată.

"Indicații timpurii sugerează faptul că maladia mintală reprezintă un factor semnificativ în acest caz și este una dintre direcțiile majore de anchetă", a declarat vice-comandantul Poliției Metropolitane, Mark Rowley, care este polițistul cu cel mai înalt rang din Marea Britanie implicat în combaterea terorismului.

 "Dar evident ca la această fază ar trebui să fim receptivi cu privire la motive și ca atare motivația teroristă rămâne pentru noi o direcție de anchetă care trebuie explorată", a mai spus Rowley.

Potrivit primarului Londrei, Sadiq Khan, victima care a decedat în atac este o femeie în vârstă de peste 60 de ani iar cei răniți - două femei și trei bărbați - au răni de gravități diferite și sunt sub tratament în spital

Zona Russell Square, care are în centru o grădină publică cu o fântână în mijloc, a fost închisă și numeroși polițiști înarmați patrulează acum acolo. 

Atacul de miercuri seara survine chiar în ziua în care a fost anunțată sporirea cu un sfert a numărului polițiștilor înarmați pe străzile Londrei, cu scopul de a proteja cetățenii și a descuraja atacuri teroriste de genul celor petrecute recent în Franța și Germania. 

Comandanți ai poliției din Londra au declarat recent că astfel de atacuri sunt de așteptat și se pune doar problema când, nu dacă vor avea loc.

Acum câteva zile, Muhaydin Mire a fost condamnat la închisoare pe viață pentru o tentativă de omor cu cuțitul a unei persoane la o stație de metrou din Londra în decembrie 2015. 

Mire, un imigrant de origine somaleză, s-a declarat adept al organizației Statul Islamic (IS), dar s-a constatat și faptul că suferă de o maladie mintală. 

În ultima vreme IS s-a concentrat pe recrutarea unor adepți cunoscuți pentru vulnerabilitatea lor datorită maladiilor mintale de care suferă. 

Nu este însă deloc clar că în cazul atacului din Russell Square există vreo conexiune teroristă.