Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: Mandat de arestare pentru Fehtullah Güllen

gullen.jpg

Sursa: Flickr
Sursa: Flickr

Justiţia turcă a emis, joi, mandat pentru arestarea clericului musulman Fehtullah Güllen, un adversar al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan aflat în Statele Unite şi acuzat de implicare în tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, transmite Mediafax.

Mandatul de arestare pe numele lui Fetullah Güllen a fost emis de Tribunalul din oraşul Istanbul, relatează agenţia de ştiri Anadolu, citată de Mediafax. Clericul a fost inculpat oficial pentru "comandarea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie". 

Administraţia Recep Tayyip Erdogan susţine că Fehtullah Gülen, care locuieşte în statul american Pennsylvania, a coordonat tentativa de lovitură de stat lansată pe 15 iulie de o facţiune a armatei turce. Fehtullah Gulen a negat orice implicare în complotul eşuat.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Statelor Unite să îl extrădeze pe Fethullah Gulen. Clericul musulman Fethullah Gülen - un fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan şi lider al Mişcării Gülen (Hizmet) - s-a stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgraţie. Gülen este acuzat că se află în spatele opoziţiei din Turcia, iar Erdogan suspectează că rivalul său politic se bucură de susţinerea Washingtonului.