Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dispută între Turcia şi Germania pe tema aderării europene

Ankara acuză Viena de "rasism radical", după ce cancelarul Austriei a sugerat încetarea discuţiilor pentru o eventuală aderare a Turciei la Uniunea Europeană. În faţa noului atac, Austria îi cere Turciei să îşi modereze limbajul.

"Rasismul este inamicul drepturilor omului", s-a lansat în a explica şeful diplomaţiei turce, într-un interviu acordat unei televiziuni locale şi a recomandat cancelarului austriac Christian Kern să îşi vadă de treburile interne. "Astăzi, Austria este capitala rasismului radical", a acuzat ministrul turc de Externe . Şeful diplomaţiei austriece Sebastian Kurz a reacţionat imediat pe Twitter : "Ii cer ministrului turc de Externe să fie ceva mai reţinut în declaraţii. Turcia ar trebui să îşi modereze limbajul dar si faptele". Cancelarul austriac declara săptămâna aceasta că "negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană nu sunt altceva decât ficţiune. Normele democratice turce sunt departe de a fi suficiente pentru a-şi justifica cererea de aderare".

Continuând ideea, ministrul austriac al Apărării, Hans-Peter Doskozil a comparat regimul turc cu o ‘dictatura’, în timp ce în ţară are loc o amplă epurare, pe mai multe nivele ale societăţii, după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie. "Cei care nu şi-au arătat solidaritatea cu noi, nu au niciun drept să vorbească despre reuşitele noastre în domeniul democraţiei" a acuzat  ministrul turc Mevlut Cavusoglu. Turcia a reproşat Occidentului că nu a susţinut-o după acest puci ratat.