Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin - Erdogan: doar economie sau noi strategii la Marea Neagră?

putin_erdogan_1.jpg

Erdogan este supus criticilor Uniunii Europene, care ar putea decide la Consiliul din septembrie înghețarea negocierilor de aderare
Erdogan este supus criticilor Uniunii Europene, care ar putea decide la Consiliul din septembrie înghețarea negocierilor de aderare
Sursa imaginii: 
RFI

Întîlnirea de la Sankt Petersburg dintre președinții Vladimir Putin și Recep Tayip Erdogan este menită să pună punct înghețului survenit între cele două state, început imediat după doborârea avionului de luptă rusesc, în noiembrie anul trecut.

Reuniunea poate avea repercusiuni majore și asupra situației politice și de securitate din întreaga zonă a Mării Negre.

Oficial, agenda discuțiilor este axată în special pe chestiunile economice, mai exact pe reînnodarea unor relații foarte profitabile de ambele părți. Și aceasta, chiar în perioade în care cele două state se aflau în blocuri geopolitice diferite, ba chiar opuse.

L-am întrebat pe analistul de politică externă Armand Goșu dacă întâlnirea de la St. Petersburg poate avea efecte și în plan politic și strategic, dincolo de colaborarea economică:

”Întâmplător, reuniunea are loc la St. Petersburg, la un forum economic, cei doi președinți urmează să se întâlnească cu oameni de afaceri din cele două țări. Foarte important este interviul pe care președintele Erdogan l-a dat agenției ruse Itar-TASS și care fixează oarecum cadrele discuției la temele economice. Sigur că, în acest moment, Turcia are probleme atât interne cât și externe. Erdogan este supus criticilor Uniunii Europene, care ar putea decide la Consiliul din septembrie înghețarea negocierilor de aderare. În acest context, Erdogan, ca și Putin altădată, vrea să folosească această carte a relației cu un terț pentru a-și mări spațiul de joc”, spune Armand Goșu.

Reluarea proiectului gazifer Turkish Stream, ca și a fluxului de turiști ruși pe litoralul turcesc, sunt doar două elemente ale acestei relații.

Dar la Moscova se visează chiar la mai mult. Analistul rus Viktor Nadein-Raievski, de la Institutul pentru Studii Politice şi Sociale din spaţiul Mării Negre şi al Mării Caspice spunea pentru Deutshe Welle că se vorbește chiar despre includerea Turciei în Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai, cu un pronunțat caracter staregic, ba chiar şi în Comunitatea Economică Euroasiatică. În ambele organizaţii, Rusia este motorul.

Pentru România, summitul ruso-turc are o importanță aparte, dată fiind situația tensionată de la Marea Neagră.

Președintele Fundației Eurisc, Liviu Mureșan, este de părere că rezultatele întâlnirii Putin - Erdogan vor avea influență directă asupra securității din regiune.

”A discuta acum cu Turcia e ca și cum ai vrea să scoți pisica din sac. Nu poți să o facă fără să te zgârii. Turcia se află într-un proces de clarificare internă. Dar problema este că au fost decapitate acele structuri militare care erau implicate în programele NATO. Întâlnirea Putin - Erdogan ne va spune cum va arăta noul spațiu de securitate în zona Mării Negre și nu numai. În orice caz, va fi foarte problematică de acum înainte colaborarea cu Turcia”, crede Liviu Mureșan.