Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barbu: Catedrala Mântuirii Neamului nu trebuie finanţată din bani publici

barbu_catedrala_mantuirii_neamului_nu_trebuie_finantata_din_bani_publici.jpg

Şantierul Catedralei Neamului, cu Palatul Parlamentului în fundal (Foto: www.catedralaneamului.ro)
Şantierul Catedralei Neamului, cu Palatul Parlamentului în fundal (Foto: www.catedralaneamului.ro)

Bucureştiul nu va fi îmbogăţit cu un mare monument de arhitectură, declară la RFI senatorul ALDE Daniel Barbu, fost ministru al Culturii, care comentează intenţia Primăriei de a finanţa Catedrala Mântuirii Neamului.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, propune modificarea Bugetului General al Bucureştiului şi acordarea unui sprijin financiar de 15 milioane de lei Patriarhiei Române, pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului şi încă 4,5 milioane de lei pentru Mănăstirea Antim.

Daniel Barbu nu este de acord cu finanţarea Catedralei din bani publici: "Eu am un punct de vedere personal, am şi spus-o în timpul campaniei locale. Catedrala Mântuirii Neamului nu cred că trebuie finanţată din bani publici, atâta timp cât proiectul Catedralei nu a fost unul public. Bucureştiul nu va fi îmbogăţit cu un mare monument de arhitectură, care să fie o mândrie pentru toţi bucureştenii, că sunt practicanţi ortodocşi sau nu, aşa cum se întâmplă bunăoară la Barcelona cu catedrala lui Gaudi, care e o bijuterie a oraşului, că e cineva catolic sau nu, contează prea puţin din acest punct de vedere. Deci va fi un monument care nu va îmbogăţi oraşul, nu s-a sfătuit Patriarhia cu nimeni când l-a proiectat aşa cum l-a proiectat, nu văd de ce ar trebui finanţat din bani publici".

"În ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor de la Antim, acolo e altă chestiune, fiind vorba de un monument istoric, cred că e datoria Primăriei să intervină pentru întreţinerea, restaurarea patrimoniului naţional şi cred că poate aloca fonduri, dacă e vorba cu adevărat de restaurarea bisericii, care este un splendid monument de arhitectură bucureşteană", spune fostul ministru al Culturii.

 
Daniel Barbu, despre finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului de către Primăria Capitalei