Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Complicata istorie a relațiilor ruso-turce

Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan se află în atenția întregii lumi, fiind, probabil, definitorie pentru configurarea viitoarelor relații ruso-turce. Acestea au cunoscut un drum nu tocmai liniștit în ultima perioadă. Dar această chestiune nu este neapărat o surpriză pentru că legăturile dintre cele două țări, Rusia și Turcia, au fost complexe și fluctuante de-a lungul istoriei contemporane.

După Primul Război Mondial, cele două state, ambele învinse, au menținut relații bune, chiar dacă au evoluat total diferit –Rusia a devenit un stat socialist, iar Turcia a pornit pe drumul spre modernizare și secularism.

Perioada de după Al Doilea Război Mondial avea să mai schimbe atmosfera ruso-turcă, întrucât Rusia a început să facă presiuni asupra Turciei, solicitând controlul asupra strâmtorilor turcești Bosfor și Dardanele și reclamând pretenții asupra unor teritorii din estul Turciei. În logica Războiul Rece care începuse și a doctrinei Truman de stopare a comunismului, Turcia a primit ajutor militar masiv din partea SUA, iar din 1952 a devenit membru NATO.

După moartea lui Stalin în 1953, URSS a cerut scuze Turciei și a renunțat la toate pretențiile teritoriale, relațiile dintre cele două îmbunătățindu-se rapid. De exemplu, când Turcia a fost sancționată pentru invadarea  Ciprului în 1974, statul rus nu a întârziat să îi ofere asistență economică.

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, relațiile economice ruso-turce au continuat să se dezvolte puternic, mai ales în materie de comerț și de turism. Și-a făcut apariția, însă, și o serie de dispute geopolitice, precum cele referitoare la conflictul înghețat din Nagorno-Karabakh sau la Cecenia.

În orice caz, începutul secolului al XXI-lea a reprezentat un fel de ,,epocă de aur” a relațiilor ruso-turce prin legăturile economice crescânde, stimulate și de relația personală dintre  Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan. În 2014, Rusia era deja cel mai mare importator al Turciei, iar între 2013 și 2014, cel mai mare număr de turiști din Turcia au fost ruși.

Istoria recentă a rezervat o surpriză în relația Ankara-Moscova, când, la sfârșitul anului 2015, un avion militar rus a fost doborât de către armata turcă. Incidentul  a provocat cea mai gravă criză diplomatică dintre Turcia și Rusia de după Războiul Rece, care, însă, poate fi -se pare- pe cale să se soluționeze.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

 
Rubrica Accent pe istorie, în fiecare zi, la 8.30 și 9.55, la RFI România