
Politică
ONG-urile încearcă să pună “frână” SRI, instituția se justifică
Semnatară a scrisorii, organizația APADOR-CH atrage atenția că proiectul şi-ar propune crearea unei baze de date comune de la majoritatea instituţiilor publice româneşti, care ar permite căutarea oricăror informaţii despre cetăţeni, serviciul având astfel acces necontrolat la informaţii.
Nicoleta Andreescu, de la Apador - CH explică: “sursa problemelor este de fapt lipsa unui control civil eficient asupra serviciilor de informații. Nu este ceva greșit în faptul că serviciile de informații se dotează cu tehnologie. Problema este că tehnologia este în acest moment atât de avansată încât, în lipsa unor garanții privind modul în care este utilizată tehnologia, dacă nu știm ce face SRI cu această tehnologie, există un risc major de intruziune în viața privată”, atrage atenția la RFI Nicoleta Andreescu.
Semnatarii scrisorii deschise cer anularea licitației și a proiectului, susținând că încalcă drepturile fundamendate.
Măsura “ar fi un fel de frână” mai spune Nicoleta Andreescu. „Rezolvarea problemei de fond ar veni doar în urma unei dezbateri serioase despre rolul SRI în societate, ce competențe trebuie să aibă, ce control civil trebuie să se exercite asupra serviciilor” mai explică Nicoleta Andreescu, directror executiv la Apador –CH (AUDIO).
Serviciul Român de Informații explică însă într-un comunicat că sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente, măsurile de rapiditate în accesarea bazelor de date fiind impuse "ca necesitate de amenințările specifice instituțiilor de intelligence din România - terorism, migrație ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacție în timp foarte scurt".
Instituţia mai precizează că proiectul reprezintă crearea unei platforme moderne, similară altora existente în plan european.
În ceea ce priveşte accesul la datele stocate, SRI spune că orice interogare a sistemului este înregistrată şi analizată pentru a se evita orice formă de abuz.
Valoarea proiectului este estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanțare din fonduri externe nerambursabile, mai precizează instituția.
La rândul sâu, ministrul interimar al Comunicațiilor, Dragoș Tudorache, a explicat, luni, că proiectul SRI a primit undă verde pentru finanțare europeană pentru că îndeplinea toate criteriile din ghidul de finanțare.