
Politică
Întâlnire Putin – Erdogan: ce vrea Turcia, ce câștigă Rusia?
erdogan_putin_prieteni.jpg

Analiștii spun că ar putea fi începutul unei colaborări care să ducă la o nouă alianță în regiune, țănând cont mai ales de recentele dispute dintre Turcia și Statele Unite ale Americii.
Discuțiile dintre cei doi lideri au loc în Rusia, la Sankt Petersburg, în marja unui forum economic, după ce, într-un interviu acordat agenţiei Tass, Erdogan spunea că doreşte să restabilească relaţiile cu Rusia de la zero şi să reia cooperarea în unele sectoare. ”O nouă pagină va fi deschisă în ceea ce priveşte legăturile ruso-turce. Această nouă pagină va include cooperarea militară, economică şi culturală”, a subliniat liderul turc.
Această vizită a lui Recep Erdogan intervine la aproape o lună după reconcilierea de la sfârșitul lui iunie, posibilă în urma ”regretelor” exprimate de Erdogan pentru doborârea în noiembrie de către aviația militară turcă a unui avion de luptă rus deasupra frontierei turco-siriene.
Rusia și Turcia au negociat în secret reconcilierea lor la Tașkent, capitala Uzbekistanului, în urma unei medieri făcute de un om de afaceri turc și de președintele kazah Nursultan Nazarbaev, a dezvăluit presa turcă, citată de AFP.
Potrivit cotidianului Hurriyet, Turcia a început să tatoneze ”terenul rus” pentru a pune capăt crizei prin intermediul lui Cavit Caglar, om de afaceri și fost ministru. Acesta este în bune relații cu liderul republicii autonome Daghestan din Caucazul rus, Ramazan Abdulatipov, care are la rândul său acces la consilierul pentru politică externă al președintelui rus Putin, Iuri Ușakov.
Ankara a început să lucreze la o scrisoare adresată Moscovei, în care își exprimă regretele pentru incidentul aerian, în scopul depășirii crizei din relațiile celor două țări.
După ce Turcia a doborât un avion rus în apropiere de graniţa cu Siria, în noiembrie 2015, Rusia a impus Turciei sancţiuni economice, iar numărul de turişti ruşi care vizitează ţara a scăzut cu 87 la sută în prima jumătate a anului 2016.
Anunțata re-apropiere dintre Moscova și Ankara vine pe fondul schimbului de replici tot mai acide dintre Turcia și statele occidentale. După recenta tentativă de lovitură de stat, Erdogan a declanșat un adevărat proces de epurare și vorbește de reintroducerea pedepsei cu moartea, acțiuni condamnate de comunitatea internațională. În plus, Uniunea Europeană, care e în negocieri pentru aderarea Turciei, anunță că Ankara e departe de a îndeplini condițiile care să ducă eliminarea vizelor pentru cetățenii turci, dar privește cu oarecare teamă posibiltatea ca Ankara să nu mai respecte acordul care privește migrația ilegală peste Mediterana.
Cât privește relația cu Statele Unite, Turcia acuză Washington-ul că îl găzduiește pe clericul Fethullah Gülen, despre care spune că ar fi autorul moral al recentei tentative eșuate de preluare a puterii la Ankara.
De altfel, Turcia a avertizat Statele Unite, prin intermediul ministrului său de Justiţie, să nu sacrifice relaţiile bilaterale din cauza lui Fethullah Gülen.
”Dacă Gullen nu este extrădat, Statele Unite vor sacrifica relaţiile bilaterale din cauza acestui terorist”, a declarat Bekir Bozdag pentru agenţia Anadolu.