Ce conţine “revoluţia fiscală” în viziunea lui Donald Trump

Planul de relansare a economiei propus de Donald Trump într-un discurs de 52 de minute ţinut la Detroit conţine multe elemente interesante, dar vine într-un moment în care mesajul candidatului Republican la preşedinţie este "bruiat" de opoziţia crescândă dinlăuntrul partidului.

Detroit nu este o alegere întâmplătoare: venit familial şi per capita la jumătatea mediei naţionale, rata şomajului dublă, criminalitate record, toate acestea pot fi - şi au fost -utilizate de un Republican combativ pentru a reliefa eşecul unui anume mod de a face politică în America. Mod pe care l-a asociat inevitabil cu Hillary Clinton şi partidul Democrat.

“Nimic nu-i face mai fericiţi pe adversarii noştri străini decât imaginea unei Americi care-şi impozitează şi reglementează până la ruină companiile şi locurile de muncă”, a avertizat nominalizatul Republican care a propus, în replică, o “revoluţie fiscală” comparabilă cu aceea datorată preşedintelui Reagan în anii 1980, şi o reformă comercială, energetică şi normativă care va marca un “nou capitol al prosperităţii americane”.

În toate cele patru sfere planul trumpian se abate foarte puţin de la ortodoxia Republicană, şi în particular de la un proiect parlamentar datând din luna iunie a acestui an.

“Propun o reducere generalizată a impozitelor beneficiind cu precădere americanul mijlociu, şi care va duce la crearea a milioane de noi locuri de muncă bine platite, a precizat Donald Trump, care a pierdut mult teren electoral în ultimele zile, aflându-se în medie la 10 puncte procentuale în urma rivalei sale.

Nivelele de impozitare a persoanelor fizice vor fi reduse de la şapte la trei - 12, 25 şi 33% - , taxa de antrepriză urmând să scadă dramatic de la 39% la 15%. Componenta fiscală a planului cuprinde de asemenea o serie de scutiri şi degrevări cu efect benefic asupra costului forţei de muncă şi bugetului familial. Asupra oricărei reforme emanând din tabăra Republicană planează însă norul favorizării celor bogaţi. Planul lui Trump nu face excepţie în acest sens.

În materie de cadru normativ, Trump se plasează - cu accente noi - în continuitatea liniei conservatoare, care evocă realitatea unui Registru Federal umflat la 80.000 de pagini pentru a propune, în esenţă, repliere statală şi dereglementare treptată în sfere critice pentru societate precum mediul şi siguranţa alimentelor. Folosind metafore previzibile precum “ghiulea de plumb”, şi “piatră de moară”, Trump a caracterizat reglementările drept o “taxă indirectă asupra consumatorului” şi a anunţat că un “moratoriu temporar” asupra lor va fi o prioritate a sa îndată după intrarea în atribuţiuni.

În viziunea lui Donald Trump, o altă povară în spinarea economiei este deficitul comercial şi acordurile comerciale - deja parafate sau în curs de negociere - care au delocalizat milioane de locuri de muncă. 800 de miliarde este cifra totală, în condiţiile în care, a ţinut să precizeze Trump în relaţia cu Mexic-ul s-a ajuns de la echilibru în 1993 la deficit de 60 de miliarde astăzi.

“În centrul planului meu stă reaşezarea relaţiei comerciale cu China. Asta ar readuce în ţară milioane de locuri de muncă, în condiţiile în care China este răspunzatoare pentru aproape jumătate din deficitul nostru global. Beijing-ul încalcă toate regulile imaginabile, inclusiv cele militare: subsidii ilegale la export, intervenţie pe piaţa devizelor, furt epidemic de proprietate intelectuală”.

În sfârşit, pe plan energetic, Trump propune liberalizarea fără limite, “ridicarea tuturor restricţiilor”, - inclusiv în sfera combustibilului fosil - care ar aduce o creştere anuală de 100 de miliarde a PIB-ului şi un spor anual de 50.000 de noi locuri de muncă.

La acest plan economic Hillary Clinton promite replică mâine.

Ieri, replicile au venit, dure, una după alta,  dinlăuntrul partidului,  mai întâi cu scrisoarea a 50 de personalităţi Republicane care consideră că Trump ca preşedinte “ar pune în pericol siguranţa şi bunăstarea naţiunii”, şi apoi cu opinia publicată în Washington Post de senatoarea Susan Collins.

“Nu cred că Donald Trump reprezintă valorile Republicane, tradiţia partidului meu. Am tot sperat că după victoria din preliminare se va schimba, dar am conchis cu regret că un nou Donald Trump nu va exista, că este incapabil să evolueze, să înveţe, să se maturizeze. Este clar că nu are temperamentul, judecata, cunoştinţele şi auto-disciplina necesare pentru a fi viitorul nostru preşedinte”, a punctat devastator influenta reprezentantă senatorială a statului Maine.

 
Ascultă AICI corespondenţa din SUA despre “revoluţia fiscală” propusă de Donald Trump