Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bernd Fabritius, despre apropierea dintre Turcia şi Rusia: Bruxelles-ul nu se lasă orbit de această oglindă ţinută în soare

bernd_fabritius_apropierea_turcia_rusia_bruxellesul_nu_lasa_orbit_aceasta_oglinda_tinuta_soare.jpg

Preşedinţii Putin şi Erdogan dau mâna în Rusia (Foto: Reuters/Sergei Karpukhin)
Preşedinţii Putin şi Erdogan dau mâna în Rusia (Foto: Reuters/Sergei Karpukhin)

Apropierea Turciei de Rusia este o demonstraţie faţă de UE, care are o poziţie destul de fermă faţă de politica premierului Erdogan. O spune la RFI parlamentarul german de origine română Bernd Fabritius, membru al Uniunii Creştin Sociale.

Ce înseamnă apropierea dintre Turcia şi Rusia? "În principiu, eu mă bucur că Turcia şi Federaţia Rusă, după incidentul cu aeronava militară îşi reapropie relaţiile, chiar dacă cred că sunt motivate dubii la scopul acestei reîmprieteniri. Este binecunoscut că Turcia în momentul actual îşi caută prietenii în lume. Turcia are conflicte mai cu toată lumea, iar dacă acum se reapropie de Federaţia Rusă, poate să fie şi o demonstraţie faţă de Uniunea Europeană, care are o poziţie destul de fermă faţă de politica domnului Erdogan", spune Bernd Fabritius.

Ce impact va avea întărirea relaţiilor dintre Ankara şi Moscova asupra Bruxelles-ului? "Eu sunt convins că Bruxelles-ul nu se lasă orbit de această oglindă care se ţine în soare. Relaţiile între Ankara şi Bruxelles sunt cele mai pragmatice. Noi dorim să punem în viaţă tratatul bilateral Turcia-UE, care se referă la tema refugiaţilor. Rămânem foarte fermi la întrebarea liberalizării regimului vizelor, care se va întâmpla cu stricteţe, numai dacă Turcia rezolvă cele 72 de puncte", declară parlamentarul.