Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Rusia invadează Georgia, august 2008

În august 2008, în Georgia a avut loc un război care a uimit lumea internațională și a setat diferite poziționări regionale ale statelor implicate -în special ale Rusiei- valabile și în prezent.

După declararea independenței din 1991, Georgia s-a confruntat cu mişcările separatiste din cele două provincii, Osetia de Sud şi Abhazia. O problemă de ordin intern, manifestată sub forma unor conflicte înghețate între autorități și separatiști, s-a transformat, în vara anului 2008, într-o chestiune de importanță internațională, marcând un conflict regional.

În iulie 2008 schimburile de foc între georgieni și osetini au căpătat o amploare mult mai mare decât cea obișnuită. La începutul lui august, conflictul a escaladat puternic, iar autoritățile din Osetia au început evacuarea capitalei, mulți dintre locuitori găsindu-și refugiul în Rusia.

Pe 7 august, președintele Georgiei, Mihail Saakaşvili a ordonat forțelor sale armate să oprească bombardarea satelor georgiene de către miliția osetă. Obiectivul Georgiei era să înfrângă forțele Osetiei rapid și să preia administrația enclavei. Puterea armatei de la Tbilisi era net superioară grupărilor separatiste. Istoria, însă, este plină de surprize.

Pe 8 august, Consiliul de Securitate al Rusiei, reunit la cererea președintelui Medvedev, care se afla în vacanță, a hotărât intrarea Rusiei în război, de partea Osetiei de Sud. Pentru prima dată, după 1979, adică după războiul cu Afghanistanul, Rusia invada o țară independentă.

Liderii lumii asistau la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, la Beijing.

Președintele Saakaşvili a declarat stare de război și a mobilizat rezerviștii, însă în scurt timp, rușii controlau cea mai mare parte din Osetia de Sud.

De altfel, până pe 12 august când s-a semnat un acord de încetare a focului, Rusia a dislocat 20.000 de forţe în Osetia de Sud şi tot atâtea în Abhazia; în total reprezentau de trei mai mult decât armata georgiană.

După refuzul SUA de a se implica direct, rolul de mediator al conflictului i-a revenit Uniunii Europene, reprezentată de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care deţinea preşedinţia rotativă a Uniunii. Acesta a negociat cu președintele Medvedev un plan în șase puncte, care, în opinia americanilor, era un document ambiguu și vag, care lasă loc interpretărilor. Urmările nu s-au lăsat așteptate.

La 26 august 2008, preşedintele Medvedev anunţă că Rusia recunoaşte independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, din motive „umanitare”.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

 
Ascultă rubrica Accent pe istorie, în fiecare zi, la orele 8.30 și 9.55, la RFI România