Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG: Finanţarea Catedralei Neamului de către PMB ar fi trebuit dezbătută public

e_oficial_catedrala_mantuirii_neamului_primeste_15_milioane_lei_consiliul_general.jpg

Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Consiliul General al Muncipiului Bucureşti a votat joi pentru alocarea a 15 milioane de lei Catedralei Mântuirii Neamului. Au fost 31 de voturi pentru (PSD, ALDE, PMP) şi 20 împotrivă.

Primarul Gabriela Firea a pledat pentru eliberarea sumei de 15 milioane de lei: "Vă rog să votaţi acordarea acestui sprijin financiar, deoarece e mai mult decât o biserică. Propun să dăm banii, deoarece acest ansambul va avea în componenţă o şcoală, o cantină socială, o sală de spectacole cu muzică sacră. La următoarea şedinţă voi prezenta un plan de investiţii pentru spitale, care va presupune acordarea mult mai multor bani decât dăm acum pentru Catedrală".

La şedinţa Consiliului a venit şi Nicolae Crîngaşu, consilier patriarhal pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului: "Avem nevoie de banii aceştia, pentru că fără sprijinul dumneavoastră, nu vom mai putea continua lucrările. Guvernul ne-a îndemnat să ne îndreptăm spre primării. Dacă nu vom primi acest ajutor financiar, generaţia noastră va fi una a eşecului".

Liderul USB, Nicuşor Dan, precizează pe Facebook că reprezentanţii formaţiunii sale au votat împotrivă: ''Consilierii USB au votat împotriva alocării a 15 milioane de lei bani din bugetul Primăriei Capitalei pentru lucrări la Catedrala Mântuirii Neamului, în condiţiile în care propunerea Gabrielei Firea a fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţei de azi, fără consultarea bucureştenilor şi a societăţii civile''.

Primăria Capitalei ar fi trebuit să supună unei dezbateri publice intenţia de a finanţa Catedrala Mântuirii Neamului. Iată ce spune la RFI preşedintele asociaţiei Funky Citizens, Elena Calistru: "Din păcate, la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti văd că nu avem o schimbare de viziune pe ce înseamnă transparenţă în luarea deciziilor, mai ales în ceea ce priveşte alocarea de bani. Ne amintim cu toţii că discuţia despre alocarea de noi fonduri pentru Catedrala Mântuirii Neamului a început acum mai puţin de o săptămână. Era normal şi legal să avem o dezbatere publică, aşa cum spune legea".

Consilierii bucureşteni au votat şi în favoarea acordării sumei de 4,5 milioane de lei pentru Mănăstirea Antim.