Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paleologu: Biserica pierde suflete, cu fiecare ban dat de unii politicieni

paleologu_biserica_pierde_suflete_fiecare_ban_dat_unii_politicieni.jpg

Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Primăria Capitalei ar trebui să cumpere casa în care a stat marele pianist Dinu Lipatti, de pe bulevardul Lascăr Catargiu, în loc să arunce cu banii în interes electoral. Iată cum comentează la RFI fostul ministru al Culturii, deputatul Theodor Paleologu, decizia municipalităţii de a aloca 15 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Theodor Paleologu atrage atenţia că "pe bulevardul Lascăr Catargiu se află o casă foarte frumoasă, o ştim cu toţii, foarte elegantă, casa în care a stat marele pianist, unul dintre cei mai mari pianişti, dacă nu chiar cel mai mare pianist din istoria recentă a muzicii şi anume Dinu Lipatti. Casa lui Dinu Lipatti e scoasă la vânzare. Ar fi absolut firesc ca Primăria Bucureştiului să cumpere această casă şi să facă un muzeu Lipatti în această casă, în loc să arunce cu banii în interes electoral în legătură cu această Catedrală. Evident că este o alocare bugetară electorală către Catedrala Neamului (...). Mi-e că din nou o s-o cumpere vreun sălbatic de promotor imobiliar şi o s-o distrugă, aşa cum au mai fost distrugeri în zonă".

Fostul ministru al Culturii crede că Biserica "pierde suflete", din cauza asocierii cu politicul: "Catedrala este începută, nu putem rămâne cu ea neterminată, dar nu înţeleg prea multă grabă. Şi mai e un lucru, opinia publică a început să taxeze din ce în ce mai sever aceste conivenţe între clasa politică şi Biserică. Biserica pierde, pierde suflete, cu fiecare ban dat de nişte politicieni care nu au nici legitimitate şi nici nu se bucură de simpatia generală (...). Mie mi se pare că Patriarhul Daniel, ca păstor al Bucureştiului, ca arhiepiscop al Bucureştiului, trebuie să înţeleagă că pierde suflete, asociindu-se mereu cu persoane care sunt atât de detestate, în fond, de multă lume. A primi bani nu e totdeauna un câştig. Uneori, aceşti bani pe care-i primeşti te fac să pierzi din alt punct de vedere. Eu tare mă tem că ambiţia asta de a termina cât mai repede Catedrala face ca Biserica, în calitate de instituţie mistică, să piardă suflete, oameni se îndepărtează de Biserică, din păcate".

Casa Dinu Lipatti, aflată pe bulevardul Lascăr Catargiu din Bucureşti, proprietate a tatălui pianistului, a fost scoasă la vânzare pentru suma de aproape două milioane de euro. Casa va putea fi cumpărată prin licitaţie publică.

 
Theodor Paleologu, despre finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului de către Primăria Capitalei