Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia ridică tonul la UE. Cioculescu: Eliminarea vizelor, o doleanţă veche a electoratului AKP

turcia_ridica_tonul_ue_explicatiile_serban_cioculescu_rfi.jpg

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu (Foto: Reuters/Umit Bektas)
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu (Foto: Reuters/Umit Bektas)

Turcia va renunţa la acordul cu Bruxelles-ul privind limitarea imigraţiei, dacă cetăţenii turci nu vor primi dreptul de călătorie fără viză în spaţiul comunitar din luna octombrie. Declaraţia a fost făcută de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, pentru publicaţia germană Bild. El afirmă că europenii umilesc Turcia, în loc să o ajute, după puciul eşuat.

Şerban Cioculescu, lector la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, spune la RFI că din această poziţie tranşantă a Turciei "ar trebui să înţelegem faptul că în noua situaţie în care preşedintele Erdogan a reuşit să suprime acea tentativă de puci militar, dat fiind că partidul său AKP se află la putere de ani buni, practic din 2002, a sosit momentul ca preşedintele şi premierul să poată oferi electoratului tipic al acestui partid şi satisfacţie în ceea ce priveşte apropierea de UE. Or ridicarea vizelor este o doleanţă veche a electoratului acestui partid, în primul rând din raţiuni economice, să ne gândim la afacerile pe care le fac, pe urmă este un element de orgoliu naţional faptul că cetăţenii turci ar trebui să poată fi liberi să circule şi bineînţeles în cazul în care nu vor reuşi să obţină acest lucru, va fi perceput ca o înfrângere pentru electoratul intern, iar leadership-ul AKP-ului va trebui să dea nişte explicaţii, de ce nu a reuşit să convingă Occidentul să ridice vizele".

Turcia va renunţa la acordul cu Uniunea Europeană privind limitarea imigraţiei, dacă cetăţenii turci nu vor primi, începând din luna octombrie, dreptul de călătorie fără vize în spaţiul comunitar, avertizează ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

"Noi depunem eforturi pentru a îndeplini toate condiţiile pentru integrarea europeană, dar din partea Uniunii Europene primim doar ameninţări, ofense şi o blocadă totală. Mă întreb ce am făcut. De ce există această ostilitate la adresa Turciei? Priviţi acordul privind imigranţii. Avem prevederi în care este scris clar că din octombrie cetăţenii turci vor beneficia de eliminarea vizelor de călătorie. Iar dacă facem referire la aceste prevederi, vom avea reacţii vehemente. Dar UE nu va putea primi ceea ce are nevoie doar din partea noastră, fără ca Turcia să primească nimic în schimb", afirmă Cavusoglu.

Întrebat în mod specific dacă Turcia va renunţa la acordul cu UE privind imigranţii, şeful diplomaţiei de la Ankara a precizat: "Nu vreau să vorbesc despre cel mai rău scenariu, discuţiile cu UE continuă, dar fie aplicăm toate condiţiile acordului în acelaşi timp, fie renunţăm de tot".