Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert în securitate: Există o dilemă nerezolvată legată de închisoarea de la Guantanamo

expert_securitate_exista_dilema_nerezolvata_legata_inchisoarea_guantanamo.jpg

Deţinuţi de la Guantanamo (Foto: Reuters/DoD/Shane T. McCoy/arhivă)
Deţinuţi de la Guantanamo (Foto: Reuters/DoD/Shane T. McCoy/arhivă)

Statele Unite au anunţat transferul a 15 deţinuţi de la închisoarea Guantanamo către Emiratele Arabe Unite. Acesta este cel mai mare transfer de prizonieri de la închisoarea americană aflată pe teritoriul cubanez, în timpul administraţiei Obama.

În urma transferului celor 12 cetăţeni din Yemen şi trei afgani, numărul total al deţinuţilor aflaţi la Guantanamo a scăzut la 61. Cei mai mulţi au fost închişi pentru perioade de peste un deceniu, fără să fie inculpaţi în mod formal sau judecaţi, fapt ce a atras critici din partea comunităţii internaţionale.

Expertul în securitate Hari Bucur-Marcu spune la RFI că decizia SUA de a transfera 15 deţinuţi în Emiratele Arabe Unite "în primul rând, înseamnă că preşedintele Obama se ţine de cuvânt, în sensul în care a promis că până când pleacă din Biroul Oval va închide această închisoare atipică aflată în Cuba, dar administrată de Statele Unite".

De ce nu a fost închisă până acum închisoarea de la Guantanamo? "A devenit ea însăşi o afacere, ea are un buget de aproape o jumătate de miliard de dolari anual. Este cu totul şi cu totul o inovaţie de Drept internaţional, întrucât cei care sunt ţinuţi prizonieri acolo nu sunt consideraţi ca prizonieri într-un conflict armat, dar nici nu pot fi acuzaţi de crime civile, cum ar fi uciderea cuiva, în situaţia în care nu sunt probe împotriva lor pentru aşa ceva. E vorba de oameni care au fost prinşi de forţele speciale sau de forţele de securitate americane în diferite locuri din lume, aduşi în închisoarea aceasta, cu o jurisdicţie care nu pune statul american în poziţia de a încălca convenţiile privind drepturile omului şi convenţiile privind prizonierii de război, convenţii de la Haga şi în acelaşi timp le permite să afle informaţii suplimentare despre organizaţiile teroriste din care se presupune că fac parte cei luaţi prizonieri (...). Există o dilemă în continuare nerezolvată, dacă prizonierii aceştia, pentru că sunt ţinuţi prizonieri nu se radicalizează şi devin antiamericani tocmai pentru că sunt ţinuţi prizonieri atât de mulţi ani şi în condiţiile în care sunt ţinuţi acolo, în loc să fie lăsaţi în pace. O statistică arată că dintre cei care au fost eliberaţi, o bună parte dintre ei, între 5% mai recent şi 20% în trecut au revenit în organizaţiile militare sau paramilitare sau teroriste din care făceau parte şi înainte. Dar restul au stat cuminţi, ceea ce înseamnă ori că au fost reeducaţi ori că au fost capturaţi greşit şi oamenii n-aveau nici o treabă cu terorismul", afirmă expertul.

Hari Bucur-Marcu precizează că "deţinuţii nu sunt puşi în libertate, sunt transferaţi, în sensul în care de data aceasta Emiratele Arabe Unite, în primăvară a fost Arabia Saudită, care s-a oferit să preia aceşti prizonieri, să vadă ce este cu ei, ce probe au împotriva lor şi în funcţie de acestea să-i proceseze, să-i judece mai departe sau dacă nu au nici o probă împotriva lor, să-i elibereze într-un final".