Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cetățenii statelor UE din Marea Britanie "se află în incertitudine"

ue_marea_britanie.jpg

Drapelele Marii Britanii și Uniunii Europene
La ora actuală cetățenii statelor membre ale UE din Marea Britanie nu știu ce le rezervă viitorul
Sursa imaginii: 
www.davidsonmorris.com

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene rezidenți în Marea Britanie au fost lăsați într-o stare de incertitudine după referendumul din 23 iunie în care electoratul s-a pronunțat în favoarea ieșirii din UE, a afirmat o figură de frunte a campaniei în favoarea părăsirii Uniunii și a cerut guvernului să le garanteze aestora statutul pe viitor.

Deputata Partidului Laburist din opoziție, Gisela Stuart, fosta co-președintă a campaniei Vote Leave care a militat pentru votul de părăsire în referendum a spus că cei circa trei milioane de cetățeni UE aflați în Marea Britanie ar trebui asigurați cât mai curând că vor avea dreptul să rămână în continare aici.

Stuart, care este ea însăși născută în Germania și a venit în Marea Britanie în anii '70, va conduce o comisie care va face o investigație pentru organizația non-guvernamentală British Future cu privire la statutul viitor al acestor rezidenți UE. 

"Există un consens larg în rândul publicului, al politicienilor și lumii afacerilor că cetățenii UE sunt bineveniți aici și guvernul ar trebui să se pronunțe clar că vor avea dreptul să rămână", a declarat Stuart într-un interviu la BBC Radio 4.

"Este un lucru corect de făcut și ceea ce campania Leave a promis în permanență", a adăugat ea, spunând că va trebui să se dea răspuns la câteva întrebări concrete. 

"Ce statut legal vor avea acești oameni? Cum își vor dovedi eligibilitatea de a rămâne? Care este data limită și cum abordăm un posibil influx migrator înainte de această dată?", a declarat deputata Stuart.

Dată limită

La sfârșitul lunii iulie comitetul pentru afaceri interne al Camerei Comunelor a sugerat faptul că imigrația ar putea spori înaintea ieșirii efective a Marii Britanii din UE și a cerut guvernului să stabilească o dată limită după care cei ce vor sosi din UE nu vor mai primi statut de rezident permanent în momentul când statutul de membru UE al Marii Britanii va înceta. 

Au fost propuse de către deputați trei date: 23 iunie 2016, data depunerii notificării de ieșire din UE de către guvern și data încetării efective a calității de membru UE. 

Guvernul a spus că dorește rezolvarea simultană a garantării statutului de rezident pentru cetățenii UE din Marea Britanie cu aceea a statutului cetățenilor britanici din statele UE, dar deputații au cerut guvernului să nu-i trateze pe cetățenii UE aflați aici ca monedă de schimb.

Prim ministrul Theresa May a declarat că nu va depune notificarea privind intenția de părăsire a UE înainte de anul 2017, ceea ce înseamnă că statutul de membru nu va înceta mai devreme de începutul lui 2019, după perioada de negocieri de doi ani prevăzută de Tratatul UE de la Lisabona din 2009. 

Liderul Partidului Liberal Democrat din opoziție, Tim Farron, care a făcut campanie în favoarea rămânerii în UE a declarat că atitudinea deputatei Stuart de a pretinde că este îngrijorată ar fi una "rușinoasă", după ce a făcut parte dintr-o campanie de incitare de sentimentelor anti-imigrație ceea ce ar fi contribuit la sporirea numărului de incidente de ură împotriva europenilor.

"E ca și un piroman care se întoarce și se declară surprins că incendiul ia proporții", a spus Farron.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ