Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Geoană: Turcia trebuie păstrată în zona de influenţă a Occidentului

mircea_geoana_turcia_pastrata_zona_influenta_occidentului.jpg

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan (Foto: Reuters/Sergei Karpukhin)
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan (Foto: Reuters/Sergei Karpukhin)

Europa este într-o situaţie imposibilă în ceea ce priveşte Turcia, declară la RFI senatorul Mircea Geoană, fost ministru de Externe. El crede că UE nu trebuie să închidă ochii la ceea ce se întâmplă în Turcia, dar apreciază că Ankara trebuie menţinută în sfera de influenţă a Occidentului.

Mircea Geoană observă că "Europa este încă o dată într-o situaţie practic imposibilă, pentru că acordul semnat în urmă cu câteva luni şi important pentru Europa conţine două prevederi politice foarte importante şi extrem de greu de găsit derogări de la acest lucru: pe de o parte, continuarea accelerată a negocierilor de aderare, pe de altă parte, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii turci în spaţiul Uniunii Europene (...). Ce se va întâmpla? Probabil că se va încerca pe ultimii metri o acomodare, o soluţie de compromis, dar la modul în care conducerea de la Ankara se comportă, la modul intransigent în care se raportează la relaţia cu America, preşedintele Erdogan a vorbit: sau Gulen sau Turcia, trebuie să alegeţi. Sunt cuvinte foarte tranşante. Cred că de data aceasta, ceea ce spun (oficialii turci-n.r.) va fi acoperit şi de fapte. Mă aştept la câteva luni extrem de complicate în relaţia dintre Europa şi Turcia şi nu putem exclude, deşi evident, este ultima variantă pe care ne-am dori-o şi care ar trebui să se întâmple, ca o relaţie fracturată între Turcia şi UE să conducă la consecinţe dintre cele mai neplăcute".

Preşedintele PSRO crede că "trebuie să găsim o soluţie care să permită păstrarea Turciei în zona de influenţă a Occidentului. Nu pledez pentru închiderea ochilor, să ne uităm în altă parte, se întâmplă în Turcia un fenomen extrem de sever, sunt decizii care trec de limita unei reacţii fireşti ale unui stat, atunci când se încearcă schimbarea prin forţă militară a ordinii constituţionale şi legale, dar este şi o limită la ceea ce Europa poate să facă. Deşi uneori Europa s-a mai pliat, uneori, din motive pragmatice, Europa a mai închis ochii. La chestiuni atât de grave, mi se pare destul de greu să putem să mergem mai departe".