Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Puciul împotriva lui Mihail Gorbaciov, august 1991

puci.jpg

Puciul împotriva lui Mihail Gorbaciov, august 1991
Sursa imaginii: 
historia.ro

Nu numai turcii au o istorie în ceea ce privește loviturile de stat, așa cum am amintit într-o ediție anterioară Accent pe istorie, ci și rușii. Una dintre ele s-a întâmplat în istoria recentă, chiar în luna august. Este vorba de tentativa sovietică de lovitură de stat din 1991, cunoscută și ca ,,Puciul din august” sau „Puciul Vodka”.

Așa cum este deja cunoscut, încă din 1985 de când a ajuns la conducerea URSS, Mihail Gorbaciov a lansat un amplu program de reforme, perestroika și glasnost, devenind două concepte emblematice pentru acea epocă. Noua politică a lui Gorbaciov, însă, îi neliniștea pe unii din comuniștii conservatori din cadrul sistemului sovietic, mai ales că efectele acesteia începeau să fie unele la care nici liderul sovietic nu se aștepta. Naționalismul atinsese cote foarte înalte în republicile din Uniunea Sovietică, republici care, după lungi negocieri, au stabilit termenii unui nou tratat unional. Acesta le-ar fi transformat în state independente în cadrul unei federații condusă de un președinte, cu politică externă și armată comune. Urma să fie semnat pe 20 august 1991.

Cu o zi înainte, conservatorii comuniști, în frunte cu Ghennadi Ianaev, au încercat să preia puterea, declanșând lovitura de stat. Gorbaciov se afla în vacanță în Crimeea, unde a și fost arestat, în timp ce puciștii anunțau că acesta este bolnav și urmează să demisioneze.

Istoria este, însă, -cum știm deja- plină de surprize astfel încât ,,Puciul din august” s-a lovit de ample demonstrații populare la Moscova și la Sankt Petersburg. Nici Armata și nici Securitatea nu au ajutat prea mult având în vedere că între liderii acestora existau disensiuni cu privire la atitudinea ce trebuia adoptată față de lovitura de stat. 
Președintele Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, Boris Elțin nu a lăsat momentul nemarcat, poziționându-se în fruntea demonstrațiilor împotriva puciului. Scena care îl prezintă urcat pe un tanc, susținând un discurs cu un megafon în mână a făcut turul televiziunilor din întreaga lume, devenind imaginea simbol a rezistenței la lovitura de stat și, totodată, un permis care îl  legitimita pe Elțin atât în țară, cât și în străinătate

Lovitura de stat a eșuat, iar Gorbaciov, care fusese ținut în arest la domiciliu în casa lui de vacanță, s-a întors în Moscova. A demisionat din funcția de Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, dar a rămas la conducerea Uniunii Sovietice, fapt pe care istoria avea să îl schimbe curând.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

 
Ascultă Accent pe istorie în fiecare zi de luni până vineri la RFI România